Král Halle padl! Federer poprvé v kariéře neprošel do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Roger Federer v přípravě před Wimbledonem prožil hodně nečekanou a nepříjemnou porážku. Na německém turnaji v Halle prohrál s Kanaďanem Felixem Augerem Aliassimem ve třech setech 6:4, 3:6, 2:6 a poprvé v kariéře nepřešel na této akci brány osmifinále.

Travnatý turnaj v německém Halle je skoro druhým domovem Rogera Federera. Devětatřicetiletý Švýcar, který tento podnik ATP vyhrál v kariéře už desetkrát a k tomu byl třikrát ve finále, patřil i letos k obrovským favoritům.

Místo toho ovšem prožil hodně nepříjemný šok v souboji s Augerem-Aliassimem. Sice dokázal získat ve svůj prospěch první set, ale to bylo z jeho strany vše. Švýcar se totiž hodně trápil na returnu, vypracoval si jen jeden brejkbol v prvním setu (využitý) a v dalším průběhu utkání se už k další šanci při servisu soupeře nedostal.

To Kanaďan hrál na returnu hodně agresivně a za celý zápas si vypracoval hned 15 brejkbolů, ze kterých tři využil a po zásluze postoupil do čtvrtfinále.

Porážka s dvacetiletým talentovaným tenistou je pro Federera nepříjemná hned ze tří důvodů. Po velmi slušných výkonech na Roland Garros se očekávalo, že jeho kondice i herní praxe se zvedá, což chtěl podpořit i odhlášením se po třetím kole, aby se mohl připravovat na svou oblíbenou trávu.

Dalším důvodem je, že porážka naznačuje více než reálnou možnost herního trápení ve Wimbledonu, kde má nejvyšší cíle a touží ukořistit grandslamový titul.

V neposlední řadě je pak fakt, že Federer poprvé v kariéře neprošel do čtvrtfinále svého oblíbeného turnaje. V Halle startuje od roku 2000 a kromě 10 titulů a 3 dalších finále byl také dvakrát v semifinále a dvakrát ve čtvrtfinále (při svých prvních dvou účastech).

Federer ovšem musí své zklamání z porážky rychle hodit za hlavu. Už za necelé dva týdny startuje Wimbledon a Švýcara čeká pořádný kus práce, aby se dokázal na jeden ze svých vrcholů připravit a vyladit nedostatky. Pokud se mu to nepovede, svůj cíl nesplní...