Duo K+S potřetí! A teď Wimbledon a olympiáda, plánují Češky

- Jan Vojkůvka

Třetí společný grandslamový titul vybojovaly na letošním Roland Garros Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Populární duo K+S v cestě za trofejí ztratilo v šesti zápasech pouhý jeden set a ve finále proti Mattekové-Sandsové a Šwiatekové vyhrálo hladce 6:4, 6:2. Úspěch, který byl navíc korunován singlovým titulem Krejčíkové, nabíjí obě české hráčky energií a touhou uspět i na dalších plánovaných akcích ve Wimbledonu a Tokiu.

Roland Garros 2018, Wimbledon 2018 a Roland Garros 2021. K tomu juniorské trofeje v Paříži, Londýně i New Yorku v roce 2013 a dalších 5 titulů na okruhu WTA. Výčet úspěchů Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové během jejich osmileté spolupráce je skutečně bohatý.

„Začaly jsme tady, protože jsme neměly partnerky, a vyhrály jsme. Od té doby spolu bojujeme,“ usmívala se na tiskové Siniaková, která svou parťačku podporovala i během jejího sobotního zápolení v premiérovém finále singlu. „Byla jsem strašně nervózní. Nečekala jsem to, ale když jsem viděla, jak během turnaje hrála, zasloužila si to.“

I proto, že Krejčíková musela v sobotu na kurt a dotáhla svou pohádku do konce, mohlo být nedělní finále deblu o to složitější. Ale nakonec nebylo. „Jsem ráda, jak se to vyvíjelo. Bylo složité se soustředit, moc dobře jsem nespala a ráno jsem byla velmi unavená. Teď mě bolí nohy,“ vyprávěla Krejčíková po zisku doublu, který na Roland Garros vybojovala jako první hráčka od roku 2000.

„Je to příjemné, nádherné, mám radost. Nedá se to popsat,“ říkala ke svému zařazení mezi legendy, jako jsou Martina Navrátilová, Chris Evertová, Billie Jean Kingová či Margaret Courtová, které v Paříži dosáhly rovněž na double. „Ještě mi to nedochází, protože jsem neměla čas nic přečíst, s nikým se o tom pobavit. Přijde to později,“ podotkla.

Teď Wimbledon a olympiáda!
Samotné finále Roland Garros mělo rychlý průběh. Za 74 minut bylo hotovo a české hráčky byly v obou sadách lepšími hráčkami už od úvodních her.

„Snažila jsem se hrát a bojovat o každý míč. Hrála jsem uvolněně a snažila se podporovat Katku, která hrála výborně,“ poznamenala k finále Krejčíková. „Obě jsme hrály skvěle. Na kurtu výborně komunikujeme. Byl to super zápas. Povedlo se mi hrát dost dobře na síti, skoro všechno mi tam spadlo, ale jestli byl nejlepší, to nevím,“ přidala se Siniaková.

Vše ale dobře dopadlo a skončilo to ziskem třetího společného grandslamu. „Jsem šťastná, že máme znovu trofej,“ řekla Kateřina. Barbora mohla jen souhlasit se slovy své partnerky. „Jsem nadšená a doufám, že máme před sebou zářnou budoucnost. Čeká nás Wimbledon a olympiáda,“ nastínila další plán obou hráček.

„Tam se těším. Samozřejmě má teď přednost Wimbledon, tam chceme taky zahrát moc dobře. Už jsem zažila juniorskou olympiádu i tu velkou,“ navázala Siniaková. „Očekávání budou vysoký, budeme se snažit hrát jako tým. Budeme chtít zlatou medaili,“ uvedla bojovně.

Kromě ambicí v deblu, které mají obě stejné, bude Krejčíková zápolit i v singlu. Účast v Tokiu si totiž definitivně zajistila právě díky pařížskému titulu. „Jsem ráda, že se mi to posledním možným turnajem povedlo,“ řekla k olympiádě Krejčíková. O ambicích ale hovořila skromně. „Každý to tam bude chtít vyhrát a bude to velice náročné. Budeme makat a bojovat, aby se co nejvíc zadařilo. Přála bych si, abychom něco dovezly, ale bude to hodně těžký,“ dodala.