Chyba rozhodčího Krejčíkovou nezlomila. Nejodolnější hráčka, jakou jsem kdy viděla, chválí hvězda

- Filip Lefenda

Drama se šťastným koncem. A nejen pro Barboru Krejčíkovou. Česká hrdinka byla v koncovce semifinálového klání Roland Garros umpirovým rozhodčím ochuzena o vítěznou radost. Fatální chyba, která pobouřila tenisový svět, ale zkoncentrovanou Krejčíkovou ani po více než třech hodinách na kurtu nevykolejila. O pár chvil později se z postupu do premiérového grandslamového finále ve dvouhře mohla radovat podruhé – a tentokrát již naplno!

Urputná bitva mezi Barborou Krejčíkovou a Marií Sakkariovou dospěla na kurtu Philippa Chatriera do koncovky třetího setu. V takové chvíli rozhodující o úspěchu i sebemenší detaily. Situace, která se přihodila za stavu 8:7 a 40:30 pro českou hráčku, nemá ovšem v grandslamovém semifinále obdoby.

Rodačka z Ivančic měla k dispozici mečbol. Forhend Sakkariové přistál za základní čárou. Sudí na lajně zahlásil aut, smířená Řekyně mířila na síť k podání rukou a ty Bářiny mířily vzhůru. Dokázala to! V Paříži postoupila do finále Roland Garros a vstoupila do společnosti hráček, jakými byly Martina Navrátilová, Hana Mandlíková či Lucie Šafářová. 

Pak ale sestoupil z umpiru Pierre Bacchi a ukázal, že míč byl dobrý. Jenže opravdu nebyl. Dle technologie jestřábího oka, kterou však v Paříži využívá pouze televize, skončil přesně 1,9 centimetru v autu. „Když zobrazili stopu jako aut a rozhodčí tvrdil, že šlo o dobrý míč, byla jsem zděšena. Říkala jsem si, že to může být moment, kvůli kterému Krejčíková prohraje zápas, i když už ho vyhrála,“ líčila osmnáctinásobná grandslamová šampionka Chris Evertová, jež je v současnosti expertkou televizní stanice Eurosport.

Situace podle ní volá k plnému využívání technologie jestřábího oka i na antukovém grandslamu. „Cítila jsem se v tu chvíli opravdu špatně. K mylným výrokům rozhodčích dochází při důležitých bodech v průběhu celého turnaje. Systém nefunguje,“ poukázala bývalá světová jednička.

Podobně vidí situaci i někdejší vítěz dvaceti podniků ATP a v současnosti trenér Brad Gilbert. „Jestřábí oko se vyzkoušelo na antuce v Madridu, kde to fungovalo. Jsem pro, aby se zavedlo i v Paříži,“ nechal se slyšet.

„Tohle je naprosto brutální chyba umpirového rozhodčího,“ zlobil se na sociálních sítích i vítěz tří grandslamů Andy Murray – shodou okolností bývalý Gilbertův svěřenec, jenž po utkání vysekl i slova chvály. „Hrály jste výborně, dámy. Skvělý zápas,“ tleskal Brit.

Ještě před tím byla potřeba duel dohrát, po sporném okamžiku se šlo do shody. Sakkariová si posléze zajistila výhodu a měla k zisku gemu blíže, Krejčíková ale odpověděla třemi získanými míči v řadě a mohl jí konečně spadnout kámen ze srdce. A zřejmě později i francouzskému rozhodčímu.

„Ona je snad tou psychicky nejodolnější tenistkou, jakou jsem kdy viděla,“ pokyvovala uznale v hodnocení pro Tennis Channel americká legenda Lindsay Davenportová.

A skutečně. Tam, kde by jiní vehementně protestovali, zůstala Krejčíková dost v klidu. „Nemohla jsem tomu věřit, ale věděla jsem, že s rozhodnutím nic nenadělám. Věřila jsem, že se mi to později vrátí,“ prozradila po utkání vyčerpaná Krejčíková, jež v součtu s vítěznou generálkou ve Štrasburku zaznamenala už jedenáctou singlovou výhru v řadě. Sakkariovou porazila za 3 hodiny a 18 minut 7:5, 4:6 a 9:7 a zahraje si, stejně jako předloni krajanka Markéta Vondroušová, v Paříži o titul. Soupeřkou jí od sobotních 15 hodin bude Anastasia Pavljučenkovová z Ruska.