Roland Garros: Djokovič skolil Nadala! Krejčíková se Siniakovou si zahrají o titul

- Redakce

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou v Paříži vybojovaly účast ve finále čtyřhry, když se ztrátou pouhých tří gemů přehrály nenasazenou polsko-americkou dvojici Magda Linetteová, Bernarda Peraová. Do juniorského finále postoupila teprve šestnáctiletá Linda Nosková. Prvním mužským finalistou dvouhry se stal Stefanos Tsitsipas, který porazil v pěti setech Alexandera Zvereva. Ve finále ho doplnil první hráč žebříčku Novak Djokovič, jenž po velké bitvě udolal třináctinásobného šampiona turnaje Rafaela Nadala.

Djokovič v semifinále přehrál Nadala!
Novak Djokovič (1.) si připsal jedno z největších vítězství své kariéry, když v semifinále Roland Garros vydřel po čtyřech hodinách a 11 minutách výhru 3:6, 6:3, 7:6(4) a 6:2 nad antukovým králem Rafaelem Nadalem (3.).

Srbský tenista odvrátil ve třetím setu za stavu 5:6 při svém podání setbol, klíčovou sadu posléze získal v těsném tiebreaku i díky laciné chybě Nadala na síti. Ve čtvrtém dějství sice Nadal vedl 2:0 na gemy, Djokovič ale kontroval sérií šesti úspěšných gemů.

Svému španělskému rivalovi tak uštědřil jeho teprve třetí porážku na pařížském grandslamu (Söderling 2009, Djokovič 2015). Vládce světového žebříčku si zahraje o svůj 19. grandslamový titul s Řekem Stefanosem Tsitsipasem (5.).

„Je to určitě nejlepší zápas, který jsem na Roland Garros odehrál, a jeden ze tří nejlepších v mé kariéře. Tuhle noc si budu navždy pamatovat,“ uvedl na tiskové konferenci Djokovič.

Tsitsipas je poprvé ve finále grandslamu
Stefanos Tsitsipas (5.) ovládl úvodní mužské semifinále na Roland Garros, když udolal Němce Alexandera Zvereva (6.) 6:3, 6:3, 4:6, 4:6 a 6:3. Bitva o postup do finále trvala tři hodiny a 37 minut.

Dvaadvacetiletý Řek o svém triumfu rozhodl brejkem ve čtvrtém gemu závěrečné sady. K prvním čtyřem mečbolům se dostal za stavu 5:2 na returnu, šance ještě nevyužil. Další mečbol si vypracoval v následujícím gemu při svém podání a tentokrát už příležitost proměnil.

Tsitsipas startoval v semifinále grandslamu počtvrté v kariéře (Australian Open 2019 a 2021, Roland Garros 2020) a poprvé se dočkal postupu do finále.

„Jsem opravdu šťastný. Myslím, že jsem zatím ukazoval dobrou disciplínu. Jsem stále v progresu, čeká mě finále, což je úžasné. Těším se, že na kurtu nechám celé své tělo,“ řekl Tsitsipas.

Krejčíková se Siniakovou jsou v deblovém finále
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zabojují o třetí společnou grandslamovou trofej! České tenistky porazily v semifinále Roland Garros polsko-americkou dvojici Magda Linetteová, Bernarda Peraová za 71 minut hry 6:1 a 6:2.

Krejčíková a Siniaková ve druhé sadě dvakrát ztratily náskok brejku, přesto bez potíží dokráčely k vítězství. Na pařížské antuce už získaly titul v roce 2018. Jejich finálovými soupeřkami budou Američanka Bethanie Matteková-Sandsová a Polka Iga Šwiateková.

„Byl to super debl,“ měla jasno Siniaková. „Povedlo se nám chytit začátek a tlačily jsme je od začátku až do konce.“

Siniaková se v utkání postarala také o kuriozitu, když promáchla smeč. Její parťačka Krejčíková ale situace zachránila, a tak Češky nakonec fiftýn získaly.

„Sluníčko bylo docela nepříjemné, ale byla jsem si jistá, že to zasmečuju. Bára byla ready a bylo super, že zabojovala a že jsme bod vyhrály,“ poznamenala Siniaková.

„Jsem nadšená, Katka hrála výtečně a hodně mi pomohla. Skóre vypadá, že to bylo jednoduché, ale nebylo. Doufám, že jsme si uchovaly nějakou energii na neděli,“ hodnotila Krejčíková, kterou čeká v sobotu singlové finále proti Anastasii Pavljučenkovové.

Nosková si zahraje o juniorský titul
Po Barboře Krejčíkové postoupila do finále Roland Garros rovněž talentovaná Linda Nosková (655.). Teprve šestnáctiletá tenistka si po pátečním semifinálovém obratu zahraje o titul z juniorské dvouhry. Nosková, jež letos vyhrála dva turnaje na okruhu ITF, porazila 1:6, 6:3 a 6:3 nasazenou čtyřku a juniorskou světovou pětku Dianu Šnajdrovou (-) z Ruska.

„S Dianou se hodně známe, vím o jejím stylu tenisu. V prvním setu mě ale hodně překvapila, pak jsem něco změnila. Rozhodující gem byl na 4:3 ve třetím setu, kdy jsem soupeřku přes shodu brejkla,“ sdělila Nosková, jejíž finálovou protivnicí bude další Ruska Erika Andrejevová (631.).

Podrobnější ohlasy Lindy Noskové naleznete zde.

Nosková končí v deblovém semifinále
Linda Nosková a Andořanka Victoria Jiménezová Kasintsevová prohrály v semifinále juniorské čtyřhry na Roland Garros s rusko-maďarským párem Maria Bondarenková, Amarissa Kiara Tothová za 90 minut 7:6(2), 2:6 a 4:10. Šestnáctiletou Noskovou čeká v Paříži ještě sobotní finále dvouhry proti Rusce Erice Andrejevové.

Semifinále mužské dvouhry
Alexander Zverev (GER, 6.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 3:6
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Rafael Nadal (ESP, 3.) 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2

Semifinále ženské čtyřhry
Linetteová (POL), Peraová (USA) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1:6, 2:6
Matteková-Sandsová (USA), Šwiateková (POL) – Beguová (ROU), Podoroská (ARG) 6:3, 6:4

Semifinále dvouhry juniorek
LINDA NOSKOVÁ (655.) – Diana Šnajdrová (RUS, -) 1:6, 6:3, 6:3

Semifinále čtyřhry juniorek
Jiménezová Kasintsevová (AND), NOSKOVÁ – M. Bondarenková (RUS), Tothová (HUN) 7:6(2), 2:6, 4:10

Kompletní rozpis zápasů a výsledky naleznete na webu turnaje.