Tohle je grandslam, ne sranda turnaj! McEnroe zkritizoval Federera

- Jan Vojkůvka

Odhlášení Rogera Federera po vyhraném utkání třetího kola na Roland Garros přineslo rozdílné reakce. Mnozí rozhodnutí Federera chápou, jiní z něj nemají radost. A pak jsou tu lidé jako Patrick McEnroe, který kroky legendárního Švýcara chápe, ale ani trošku se mu jeho přístup nelíbí.

Bývalá deblová trojka, vítěz čtyřhry na French Open 1989 a bratr legendárního Johna McEnroea, Patrick, jednání Rogera Federera sice na jednu stranu chápe, ale na stranu druhou jej odsuzuje.

„Rozumím tomu, ale nelíbí se mi to,“ uvedl McEnroe, jenž je přitom jedním z příznivců švýcarského tenisty. „Všichni vědí, jak moc respektuji Rogera Federera.“

„Ale podle mě byste se vůbec neměli na takový turnaj vydat, kdybyste věděli, že je velká pravděpodobnost takového kroku. A zní to, jako by věděl, že to nastane,“ pokračoval McEnroe.

O možném odhlášení hovořil Federer už krátce po vítězství nad Dominikem Köpferem na tiskové konferenci v sobotu po půlnoci. A v neděli pak skutečně k jeho odhlášení z turnaje došlo.

Cíle Federera jsou totiž jinde. Touží vyhrát Wimbledon i olympijské hry. Pokud by na Roland Garros pokračoval, ohrozil by svůj možný úspěch ve Wimbledonu, jelikož by ohromně zatížil své zhuntované tělo, nestihl přípravný turnaj v Halle a neměl dost času na přípravu.

I McEnroe tedy rozumí jeho rozhodnutí. „Beru to. Ale tohle je grandslam, ne nějaký sranda turnaj, je to French Open,“ pokračoval v kritice Federera, který se podle něj neměl vůbec do Paříže, kde chtěl chytit především zápasový rytmus, vydat.

„Rozumím mu, chápu to, ale pořád se mi to nelíbí. Tak to prostě cítím,“ dodal.