WTA ELITE: Kvitová si zahraje finále, čeká na ni Svitolinová

- Jan Vojkůvka

Závěrečný turnaj letošní sezony na okruhu WTA, Elite Trophy v Ču-chaji, dokráčel do své semifinálové fáze, v němž se představila také česká tenistka Petra Kvitová, která po vítězství 2:0 na sety nad Číňankou Čang Šuaj zabojuje v nedělním finále o svůj druhý letošní titul! Její soupeřkou bude Elina Svitolinová, jež otočila zápas s Kontaovou.

Precizní výkon přinesl finále

Lepší konec sezony si snad Petra Kvitová ani nemohla přát. Na turnaji v Ču-chaji si totiž zahraje o svůj druhý letošní titul na podniku WTA Elite Trophy, který pro hráčky od 9. místa na světovém žebříčku tak trochu nahrazuje samotný Turnaj mistryň. V semifinále česká hráčka přehrála Číňanku Čang Šuaj hladce dvakrát 6:2.

V prvním setu předvedla Kvitová precizní výkon na servisu a na returnu svou čínskou sokyni dostávala neustále pod tlak. To se projevilo už v prvním gemu, jako by Čang Šuaj byla myšlenkami ještě v šatně, Petra čistou hrou soupeřku brejkla a ujala se vedení. V průběhu sady nepřipouštěla při vlastním podání žádné dramatické okamžiky, pouze jednou povolila Čang uhrát dva fiftýny, a tak, když v páté hře vybojovala druhý brejk, bylo v podstatě rozhodnuto.

Po výhře 6:2 v první sadě se Kvitová pokusila o zopakování výborného vstupu i v druhém dějství, ale tentokrát Čang Šuaj předváděla mnohem větší odpor. Kvitová se na returnu dokázala prosadit až v pátém gemu, kdy třemi fiftýny v řadě vybojovala a úspěšně proměnila první brejkbol. Vůbec využívání brejkbolů bylo v utkání silnou zbraní české tenistky, která měla za stavu 6:2, 3:2 na kontě tři využité brejkboly ze tří vybojovaných, tedy stoprocentní úspěšnost.

Utkání následně dokázala nejen doservírovat, ale navíc přidala ještě jeden brejk a zvítězila 6:2, 6:2. Popasovala se i s náročným osmým gemem, v němž poprvé musela odvracet brejkbol a následně využila až v pořadí čtvrtý mečbol! Úspěšně tak navázala na Karolínu Plíškovou, která se do finále WTA Elite Trophy probojovala v minulé sezoně. Plíšková však na titul nedosáhla, Kvitová se tak může stát první českou vítězkou tohoto turnaje.

Svitolinová otočila zápas
O poznání dramatičtější souboj spolu svedly aktérky druhého semifinále - Britka Johanna Kontaová a Ukrajinka Elina Svitolinová. A zatímco první set byl jasně v rukou favorizovanější Kontaové, která dvakrát sebrala soupeřce servis a vyhrála 6:2, v druhém dějství se role obrátily a Svitolinová po dvou brejcích vyhrála 6:1, přičemž nebyla daleko od toho, aby nadělila soupeřce kanára - vedla už 5:0.

Rozhodnout tak musela třetí sada, v níž Kontaová udělala výrazný krok za postupem do finále ve čtvrtém gemu, v němž se ujala vedení 3:1, ale výhodu brejku neudržela a Svitolinová čtyřmi gemy v řadě otočila na 3:5. Kontaová přitom měla v osmém gemu šanci na rebrejk, ale brejkbol neproměnila a další šanci nedostala. Svitolinová si utkání doservírovala k vítězství 6:4.

Nemohu tomu uvěřit. Byl to strašně vyrovnaný zápas. Já pouze čekala na svou příležitost,“ řekla po utkání Svitolinová, která unavená, avšak šťastná, rozdávala úsměvy na všechny strany.

Semifinále dvouhry
PETRA KVITOVÁ - Šuaj Čang (CHN) 6:2, 6:2
Elina Svitolinová (UKR) - Johanna Kontaová (GBR) 2:6, 6:1, 6:4

Základní skupiny čtyřhry
Kalašnikovová, Mariaová - Jang, Jou 1:6, 7:6 (3), 10:7
Rodionovová, Savčuková - Liang, Wang 6:4, 7:5