MASTERS PAŘÍŽ: Berdych se na Turnaj Mistrů nepodívá, Murray je prohře Djokoviče výhru od postu jedničky

- Radek Štohl

Novak Djokovič nezvládl páteční druhé čtvrtfinále proti Marinu Čiličovi, se kterým padl ve dvou setech. Jeho tenisový trůn se tak zdá být velice nahnutý, neboť Andy Murraymu stačí po vítězství nad Tomášem Berdychem jediná výhra od pozici světové jedničky! Konec českého tenisty znamená, že bude po sedmi letech chybět na závěrečném podniku sezóny. John Isner hned v prvním čtvrtfinálovém duelu porazil ve třech setech krajana Socka.

Novak Djokovič (1.) - Marin Čilič (9.) 4:6 6(2):7

Ve druhém čtvrtfinále se objevil Novak Djokovič, kterého čekal Chorvat Čilič. Srbský tenista dokázal v úvodním setu na rychlou ztrátu podání ve druhém gemu odpovědět rebrejkem, přesto nakonec první set prohrál. Devětadvacetiletý tenista totiž o svůj servis přišel znovu v desáté hře, když nedokázal odvrátit druhý setbol.

Do druhého dějství vstoupil lépe chorvatský hráč, který si rychle udržel své podání, aby následně mohl vést při soupeřově podání 40:15. Své dva brejkboly však Čilič nevyužil a tak stejné hrozbě musel čelit v páté hře. Také on ovšem dokázal udržel pevné nervy. Následně byl k vidění rychlý tenis, který narušila aktuální světová jednička brejkem z devátého gemu, který si vzala čistou hrou. Už se tak zdálo, že Djokovič set dopodává a vynutí si tak třetí sadu. Zdání však klamalo. Chorvat se nevzdal a svému protihráči dokázal v pravou chvíli vzít poprvé v setu servis. Další důležitá chvíle přišla ve dvanáctém gemu, kdy favorit duelu prohrával při vlastním servisu 15:40. Tyto dva mečboly nezlomný Srb odvrátil a vynutil si tak tie-break.

Ve zkrácené hře sice první minibrejk získal Novak Djokovič, pro kterého to však byla poslední naděje v duelu. Čilič vyhrál tie-break 7:2 a překvapivě se tak probojoval to semifinále! Pod rodákem z Bělehradu se tak velice prohlubuje tenisový trůn!

,,V důležitých okamžicích jsem nehrál dobře. Marin si ovšem zaslouží uznání a zároveň mu tímto gratuluji. Zajisté byl dnes lepším hráčem a zasloužil si vyhrát“ uvedl na pozápasové tiskové konferenci Novak Djokovič.

,,Na kurtu jsem se cítil velice dobře, pro mě je to skvělá chvíle. Závěrečné dny ke konci sezóny jsou pouze lepší a lepší." měl radost vítězný Čilič.

John Isner (27.) - Jack Sock (24.) 7:6(6) 4:6, 6:4

V prvním čtvrtfinále se proti sobě střetli aktuálně dva nejlepší Američané podle žebříčku ATP - americká dvojka a servisman John Isner proti mladému Jacku Sockovi, který je aktuální jedničkou USA. Zápas dvou kamarádů nabídl množství zvratů. Nervydrásající první sadu ovládl v tiebreaku Isner, který odvrátil setbol soupeř. Ve druhé sadě se dostal americký obr do vedení o brejk a zdálo se, že neohroženě kráčí do semifinále. Sockovi se ovšem povedlo manko brejku smazat a následně opařeného Isnera, který se hádal s rozhodčím kvůli zahlášení chyby nohou, brejknul i podruhé, čímž dokráčel k zisku sady. Ve třetím setu vedl Isner již 4:0, ale bojovný Sock se opět dokázal vrátit do utkání. Povedlo se mu snížit na 3:4. Vyrovnání už se ovšem aktuálně 24. hráč žebříčku nepropracoval, a rozhodující set nakonec prohrál 4:6.

,,Až do téhle chvíle jsem byl se svoji letošní hrou velice nespokojený. Teď si však myslím, že se to zlomilo" uvedl po utkání spokojený Isner. 

Do svého druhého pařížského semifinále tak postoupil Isner, Sock si musí na postup mezi čtyřku nejlepších turnaje kategorie 1000 počkat do další sezony.

Neuvěřitelný return vytáhl Jack Sock na druhý Isnerův servis. Míč z jeho rakety zamířil rychlostí 172 km/h!

Tomáš Berdych (11.) - Andy Murray (2.) 6(9):7 5:7

Český hráč ztratil po prohře s Andy Murrayem šanci postoupit na závěrečný Turnaj Mistrů, kde naopak už bude moci v roli jedničky působit jeho dnešní přemožitel. Tomu totiž stačí výhra nad vítězem duelu Tsonga/Raonič k tomu, aby se poprvé v kariéře dostal na post světové jedničky.

V úvodní sadě mohli diváci sledovat výborné výkony obou tenistů na servisu, což potvrdili i skutečností, že nečelili jedinému brejkbolu a pouze jedenkrát se muselo přes shodu(při podání Murrayho). Toto dějství tedy musela rozlousknout zkrácená hra, ve které se zprvu více dařilo českému tenistovi. Rodák z Valašského Meziříčí však nedokázal udržet vedení 6:1 a dohromady využít sedm setbolů. První set tak nakonec vyhrál Murray, který v téhle loterii vyhrál 11:9.

Koncovka úvodního setu se na Berdychovi evidentně projevila, neboť hned v prvním gemu ztratil své podání. Ačkoliv britský hráč musel ve čtvrté hře si udržet vlastní servis až přes shodu, přesto měl až do stavu 5:4 vše pod kontrolou. Tíha odpovědnosti ovšem padla i na tak zkušeného hráče a poprvé v duelu tak odevzdal servis svému soupeři. Čech však za stavu 5:5 znovu ztratil podání i díky dvěma dvojchybám. Brit v následující hře sice neudržel vedení 40:0, nic mu však již nebránilo k tomu, aby duel dovedl do vítězného konce. 

Jo-Wilfried Tsonga (13.) - Miloš Raonič (5.) 22:15