Denní menu, 5.6.2021: Plíškovy postoupily do čtvrtfinále čtyřhry Roland Garros

- Redakce

Češi v sobotu zažili úspěšný den. Barbora Krejčíková na Roland Garros zvládla dva zápasy, sestry Plíškovy vybojovaly čtvrtfinále čtyřhry. Na turnajích nižších kategorií se titulu z deblu dočkal Robin Staněk a Sára Bejlek.

Češi v akci

Plíškovy postoupily do čtvrtfinále čtyřhry Roland Garros
Karolína a Kristýna Plíškovy zvládly také třetí zápas ve čtyřhře letošního French Open. Devětadvacetiletá dvojčata v osmifinále zdolaly debl Niculescuová, Ostapenková 7:5, 1:6, 6:4.

Plíškovy v úvodím setu byly dvakrát o brejk pozadu, manko ale v obou případech stáhly a udeřily v závěru. Po druhé jednoznačné sadě, ve které třikrát neudržely podání, ve třetím dějství získaly brejk ve třetí hře. Vzápětí sice o podání přišly, hned poté ale na returnu znovu uspěly. 

V utkání o semifinále můžou narazit na druhé nasazené Siniakovou s Krejčíkovou.

Staněk s Dammem dobyli turnaj ve Skopje
Robin Staněk s Martinem Dammem ovládli turnaj čtyřhry ve Skopje. Nejvýše nasazená dvojice ve finálovém utkání přehrála debl Houkes, Pontjodikromo 6:2, 7:6(5). Staněk s Dammem v úvodní sadě získali dva brejky, ve druhém vedli 4:3 a měli podání k dobru. Za daného stavu však servis poprvé v zápase ztratili. Nakonec musel rozhodnout tiebreak, ve kterém od stavu 2:5 nepřišli o jediný balónek.

Vítězná série Svrčiny skončila v semifinále
Dalibor Svrčina (746.) po osmi zápasech ve dvouhře okusil porážku. Osmnáctiletý Čech v semifinálovém zápase ve Skopje prohrál s Ryanem Nijboerem (690.) 6:1, 4:6, 5:7.

Svrčina po vítězné úvodní sadě ve druhém setu přišel o podání v desátém gemu. V závěrečném dějství ztrácel 0:2, 1:3 a 3:5. Vždy dokázal srovnat, za stavu 5:6 si však počtvrté v setu neudržel podání.

Bejlek při debutu ve čtyřhře triumfovala
Sára Bejlek hned při své první účasti na turnaji ITF ve čtyřhře získala titul. Patnáctiletá naděje českého tenisu na podniku v turecké Antalyi společně s domácí parťačkou Dogou Turkmenovou ve finále porazily debl Bilardo, Kostenková 4:6, 6:1, 10:7.

Krejčíková si vyšlápla na Svitolinovou!
Je k nezastavení. Formu Barbory Krejčíkové v sobotu odpoledne odnesla světová šestka Elina Svitolinová. Krejčíková někdejší třetí hráčku singlu ve třetím kole French Open porazila 6:3, 6:2, zásluhou čehož zvítězila poosmé v řadě a vyrovnala tak loňské maximum z Roland Garros. O první grandslamové čtvrtfinále dvouhry se utká se Sloane Stephensovou (59.).

Stephensová vyřadila také Muchovou
Karolína Muchová (19.) si na úvodní osmifinále na Roland Garros bude muset počkat. Česká tenistka ve třetím kole dvouhry nestačila na nedávnou přemožitelku Karolíny Plíškové Sloane Stephensovou (59.) 3:6, 5:7.

O úvodním setu rozhodl jediný brejk ze čtvrté hry, Muchová naopak za stavu 2:4 nevyužila jedinou šanci na returnu. Češka ve druhém setu dvakrát dokázala stáhnout brejk soupeřky, za stavu 5:5 však počtvrté v utkání ztratila servis, na což už vzápětí nezareagovala.

Bayerlová je po dvou letech ve finále
Michaela Bayerlová (653.) si po téměř dvou letech zahraje finále dvouhry. Šestá nasazená tenistka v semifinále turnaje nižší kategorie v Heraklionu po dvou a tři čtvrtě hodinách hry porazila Ioanu Gasparovou (752.) 7:6(4), 1:6, 6:2.

Úvodní sada nabídla hned šest brejků, ani jedna z hráček se však nedostala k vedení o dvě hry. Po vyrovnaném začátku tiebreaku Bayerlová odskočila na 5:2, což bylo klíčem k zisku sady. Češka ve druhém dějství prohrávala 0:4, set nakonec také ztratila. V závěrečném setu sice neudržela okamžitý brejk, od stavu 2:2 však už nepřišla o jedinou hru zápasu.

Grandslam

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
3. kolo ženské dvouhry
Sloane Stephensová (USA, 59.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (19.) 6:3, 7:5
BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) 6:3, 6:2

Osmifinále ženské čtyřhry
KAR. PLÍŠKOVÁ, KR. PLÍŠKOVÁ – Niculescuová (ROU), Ostapenková (LAT) 7:5, 1:6, 6:4

1. kolo smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Polášek (SVK) – Cornetová, Roger-Vasselin (oba FRA) 6:2, 6:2

Více se Roland Garros věnujeme v samostatném článku.

ITF World Tennis Tour

Skopje Open 2021 (muži, MKD, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
DALIBOR SVRČINA (746.) – Ryan Nijboer (NED, 690.) 6:1, 4:6, 5:7

Finále čtyřhry
Damm (USA), STANĚK – Houkes, Pontjodikromo (oba NED) 6:2, 7:6(5)

W15 Heraklion (ženy, GRE, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Ioana Gasparová (ROU, 752.) – MICHAELA BAYERLOVÁ (653.) 6:7(4), 6:1, 2:6

W15 Antalya (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Bilardová (ITA), Kostenková (UKR) – BEJLEK, Turkmenová (TUR) 6:4, 1:6, 7:10

Utkání se podrobně věnujeme v samostatném článku.