Inspirace pro fenomenální údery? Strašně mě baví dívat se na zápasy, líčí nadšená Vondroušová

- Marek Bartošík

Třetí kolo značka ideál. Tak by mohla Markéta Vondroušová popsat ve své tenisové kartotéce dnešní výhru dvakrát 6:3 nad Polonou Hercogovou na Roland Garros. Jednadvacetiletá Češka se prezentovala velmi dobrou hrou, odvrátila všech šest brejkbolů soupeřky a navrch předvedla i parádní kousky ve stylu Rafaela Nadala a Rogera Federera. Zatímco na španělského krále antuky navázala zakrouceným forhendem zvaným „banana shot“, Federera připomněla předstíraným kraťasem z bekhendu, protaženým až k základní čáře.

Stejně jako při působivém předloňském tažení do finále pařížského grandslamu si Markéta Vondroušová i letos vychutnala plnými doušky atmosféru dvorce Suzanne Lenglenové. Česká reprezentantka si právě na zmíněném kurtu před dvěma lety připsala v epickém čtvrtfinále mimořádně cenný skalp Petry Martičové.

„Jednou před turnajem jsem si tam zatrénovala, mám ho hrozně ráda,“ poznamenala na tiskové konferenci Vondroušová. „Vzpomínky na mě tady celkově dýchají, takže se mi hraje hezky. A přijde mi, že i lidi mě docela podporují, takže je to tady celé super.“

Finalistka ročníku 2019 si v samotném závěru antukové sezóny konečně užívá pohody, která jí pomáhá v klíčových okamžicích bitev. Výjimkou nebyla ani ta dnešní proti vytáhlé Slovince Poloně Hercogové.

„Cítím na sobě, že se nic neděje, i když je to 0:30 nebo 15:40. Pořád si říkám, že ještě můžu vyhrát, věřím si do poslední chvíle. Zápas byl takový nahoru dolů. Ona zahrála občas dobře, pak zase divně, takže to bylo takové bez tempa. Lámalo se to na konci, kdy jsem zůstala klidná,“ zhodnotila Vondroušová.

V herním repertoáru světové jednadvacítky má už léta stabilní místo kraťas, v poličce šikovné české hráčky ho ale doplňují také další speciality, které okukuje v soubojích jiných tenisových profesionálů.

„Nejsem typ, že bych do toho jenom střílela,“ uvědomuje si tenistka ze západočeského Sokolova. „Mám ráda pestrou hru, je to ve mně odmala. Tím se asi liším od ostatních holek. Strašně mě baví dívat se na zápasy. Viděla jsem jich asi dvacet, pouštím si je i večer na telefonu a iPadu, v tomhle jsem hrozný blázen,“ usmívala se.

Vondroušová má díky nejnovější výhře na kontě už čtyři účasti v grandslamovém osmifinále (US Open 2018, Australian Open 2021, Roland Garros 2019 a 2021), úchvatná tenisová scéna na akcích velké čtyřky jí tak evidentně vyhovuje.

„Na grandslamech se cítím dobře. Jsou tady zpátky lidi, kteří na velkých kurtech určitě také pomáhají. Myslím si, že jsme všichni rádi, že se to zase vrací do normálu,“ uzavřela Vondroušová, jež si v osmifinále zahraje proti Španělce Paule Badosaové (35. v žebříčku WTA).

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
3. kolo ženské dvouhry
Polona Hercogová (SLO, 73.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) [20] 3:6, 3:6