Druhý rok po sobě. ATP ruší velký švýcarský turnaj

- Jan Vojkůvka

Velké zklamání prožívají švýcarští fanoušci i pořadatelé oblíbené "pětistovky" v Basileji. Swiss Indoors Basel, který patří do kategorie ATP 500, se neuskuteční ani letos a podruhé za sebou je kvůli pandemii covidu zrušen.

Halový turnaj, který se hned desetkrát stal kořistí domácí hvězdy Rogera Federera, se po zrušení v roce 2020 nedočká startu ani letos. Na vině je, stejně jako loni, situace kolem covidu.

Pandemie se sice i ve Švýcarsku stabilizuje, ale panují obavy z možné další vlny na podzim tohoto roku. Pořadatelům i kvůli tomu nepovedlo najít řešení, jak turnaj zabezpečit a reagovat tak musela ATP, která letošní ročník zrušila.

„Je velkým zklamáním, že se kvůli pokračujícím problémům s pandemií nepodařilo pořadatelům turnaje najít i přes všechno vynaložené úsilí nějaké řešení. Swiss Indoors Basel se v roce 2021 neuskuteční. Doufáme, že se jeden z nejlepších halových turnajů vrátí v roce 2022," řekl Andrea Gaudenzi, šéf ATP.

Turnaj, který se hraje od roku 1970 a v jeho historii poznal i české šampiony Jiřího Zahradníčka, Jiřího Hřebce, Jana Kodeše, Ivana Lendla a Jiřího Nováka, od roku 2006 vyhrál hned v deseti případech Federer, který je i úřadujícím vítězem z posledního odehraného ročníku v roce 2019.