Roland Garros: Vondroušová rychle postoupila, Siniaková neudržela vedení. Favoritka končí

- Redakce

Roland Garros měl v pátek na programu úvodní zápasy 3. kola dvouhry. Hned zkraje programu se představila Kateřina Siniaková, jež útočila na vyrovnání grandslamového maxima. Dobře rozehraný souboj se Slovinkou Tamarou Zidanšekovou ale do vítězného konce nedotáhla a prohrála 6:0, 6:7(5) a 2:6. Naopak postup mezi šestnáctku nejlepších slaví Markéta Vondroušová. I ona čelila slovinské soupeřce, Polonu Hercogovou však porazila dvakrát 6:3. Už před branami osmifinále skončila světová čtyřka a vítězka nedávného podniku v Madridu Aryna Sabalenková.

Vondroušová je první českou osmifinalistkou
Markéta Vondroušová (21.) zvládla na Roland Garros další překážku a postoupila do osmifinále! V utkání třetího kola proti Slovince Poloně Hercogové (73.) zvítězila dvakrát 6:3 a po Australian Open si mezi šestnáctkou nejlepších zahraje i nyní v Paříži.

Vondroušová v souboji s Hercogovou čelila sice hned šesti brejkbolům, ale všechny úspěšně odvrátila a při postupu do osmifinále si tak nepřipsala žádné zaváhání.

V prvním setu dokázala česká hráčka získat brejk soupeřky v pátém a posléze i devátém gemu, při kterém úvodní dějství uzavřela. Do druhé sady pak Markéta vstoupila nejlepším možným způsobem a dostala se do vedení 3:0. Zápas následně, i přes tři brejkboly soupeřky v sedmé hře a dva v deváté, dopodávala.

Klíčovým faktorem zápasu se ukázalo být také až extrémní chybování Hercogové ve výměnách. Slovinka se totiž dopustila hned 35 nevynucených chyb.

Více se utkání věnujeme zde.

Siniaková začala kanárem, přesto končí
Kateřina Siniaková (68.) své grandslamové maximum ve dvouhře v Paříži nevyrovnala. Pětadvacetiletá Češka měla duel třetího kola proti Tamaře Zidanšekové (85.) výborně rozehrán, když soupeřce uštědřila za pouhých 21 minut kanára, o dva roky mladší Slovinka ale zápas otočila a zvítězila 0:6, 7:6(5) a 6:2.

Siniaková dokázala zkraje druhé sady dvakrát okamžitě reagovat na soupeřčiny brejky. Za stavu 3:3 pak vedla královéhradecká rodačka na příjmu 40:0, podání Zidanšekové ale nezískala. Další brejkbol promarnila Siniaková o dva gemy později, a tak došlo na tiebreak. Jeho koncovku zvládla lépe Zidanšeková, která vstoupila do rozhodujícího dějství okamžitým brejkem a povolila Siniakové už jen dva gemy.

Semifinalistka nedávného podniku v Parmě prohrála se slovinskou soupeřkou potřetí v řadě a bude na Roland Garros působit už jen ve čtyřhře. Zidanšekovou naopak čeká premiérové grandslamové osmifinále v kariéře.

„Byl to dobrý zápas, bohužel se špatným koncem. Škoda, že jsem nedotáhla to, co jsem tak dobře začala,“ litovala po utkání Siniaková. „Možná jsem byla až moc motivovaná, protože jsem chtěla, chtěla a o pár míčků mi druhý set utekl. A pak bych asi řekla, že na mě dolehla únava. Začala jsem hrozně moc chybovat, ona byla na koni. Je škoda, že jsem ji nechala utéct. Už jsem neměla síly to dotahovat.“

Do zápasu přitom vstoupila nejlepším možným způsobem. Soupeřce uštědřila kanára. „Určitě. Nastoupila jsem suverénně, hrála jsem moc dobře. Ona ale hodně chybovala. Čekala jsem, že to tak jednoduché nebude, že se to tak nebude vyvíjet, protože to je bojovnice a hraje dobře. Začátek byl super, ale o to víc mě to mrzí. Nesešlo se to o pár míčích… Nervy a už to bylo,“ dodala.

Celý rozhovor naleznete zde.

Sestry Plíškovy pronikly do osmifinále
Karolína a Kristýna Plíškovy, jejichž působení ve dvouhře již skončilo, pokračují na Roland Garros ještě ve čtyřhře a prozatím úspěšně. Česká dvojčata ve druhém kole zdolala čínské duo Su, Čang po třísetové bitvě 6:7(6), 6:3, 6:3 a zahrají si osmifinále. V něm se utkají s rumunsko-lotyšskou dvojicí Monicou Niculescuovou a Jelenou Ostapenkovou.

Krejčíková se Siniakovou zakončily zápas kanárem
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková pokračují na Roland Garros bez ztráty setu. V utkání druhého kola hladce přehrály Vivian Heisenovou a Květu Peschkeovou 6:4, 6:0, přičemž v prvním setu úspěšně otočily vývoj skóre, když prohrávaly 0:2. Od stavu 3:4 navíc vyhrály 9 her v řadě.

Hradecká završila obrat kanárem
Deblistka Lucie Hradecká postoupila na Roland Garros do osmifinále čtyřhry. Spolu s Němkou Laurou Siegemundovou zdolala po obratu americkou dvojici Asia Muhammadová, Jessica Pegulaová 4:6, 6:4 a 6:0. Nasazené desítky vedly v prvním setu po brejku čistou hrou 4:3, pak ale ztratily Hradecká i Siegemundová shodně servis a tím i celé dějství. O osudu druhého setu rozhodl jediný brejk ze sedmého gemu. Radovaly se z něj Češka s Němkou, čímž zápas definitivně zlomily. Muhammadová s Pegulaovou, jež za stavu 2:1 nevyužily na příjmu vedení 40:0, následně uhrály už jen jediný gem a v rozhodujícím setu schytaly kanára.

Sabalenková končí už ve 3. kole
Jedna z hlavních favoritek na zisk titulu z Roland Garros skončila už před branami osmifinále. Aryna Sabalenková (4.), vítězka nedávné tisícovky v Madridu, podlehla v pátečním střetnutí 3. kola 4:6, 6:2 a 0:6 Anastasii Pavljučenkovové (32.) z Ruska. Grandslamovým maximem světové čtyřky a vítězky jedenácti podniku WTA tak stále zůstává "pouze" osmifinále.

Ruud překvapivě padl už ve 3. kole
Jeden z tenistů, který mohl na Roland Garros využít své výtečné antukové formy, nečekaně končí. Norský tenista Casper Ruud (16.) prohrál už ve 3. kole, když nad jeho síly byl Španěl Alejandro Davidovich Fokina (46.), jemuž podlehl 6:7(3), 6:2, 6:7(6), 6:0, 5:7.

3. kolo mužské dvouhry
Casper Ruud (NOR, 16.) – Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 46.) 6:7(3), 6:2, 6:7(6), 6:0, 5:7
Fabio Fognini (ITA, 29.) – Federico Delbonis (ARG, 51.) 4:6, 1:6, 3:6
Kei Nišikori (JPN, 49.) – Henri Laaksonen (SUI, 150.) 7:5 skreč Laaksonen
Alexander Zverev (GER, 6.) – Laslo Djere (SRB, 55.) 6:2, 7:5, 6:2
Marcos Giron (USA, 84.) – Cristian Garín (CHI, 23.) 1:6, 7:5, 2:6, 2:6
Steve Johnson (USA, 88.) – Pablo Carreňo-Busta (ESP, 12.) 4:6, 4:6, 2:6
Reilly Opelka (USA, 35.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 4:6, 2:6, 4:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) – John Isner (USA, 34.) 5:7, 6:3, 7:6(3), 6:1

3. kolo ženské dvouhry
Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 32.) – Aryna Sabalenková (BLR, 4.) 6:4, 2:6, 6:0
Jelena Rybakinová (KAZ, 22.) – Jelena Vesninová (RUS, 1096.) 6:1, 6:4
Tamara Zidanšeková (SLO, 85.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (68.) 0:6, 7:6(5), 6:2
Viktoria Azarenková (BLR, 16.) – Madison Keysová (USA, 24.) 6:2, 6:2
Sorana Cirsteaová (ROU, 54.) – Darja Kasatkinová (RUS, 37.) 6:3, 6:2
Serena Williamsová (USA, 8.) – Danielle Collinsová (USA, 50.) 6:4, 6:4
Paula Badosaová Gibertová (ESP, 35.) – Ana Bogdanová (ROU, 102.) 2:6, 7:6(4), 6:4
Polona Hercogová (SLO, 73.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) 3:6, 3:6

2. kolo ženské čtyřhry
Muhammadová, Pegulaová (obě USA) – HRADECKÁ, Siegemundová (GER) 6:4, 4:6, 0:6
I. Sü, S. Čang (obě CHN) – KAR. PLÍŠKOVÁ, KR. PLÍŠKOVÁ 7:6(6), 3:6, 3:6
Heisenová (GER), PESCHKEOVÁ – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 4:6, 0:6

Kompletní program a výsledky 6. hracího dne Roland Garros naleznete na webu turnaje.