"Baby Federer" neudržel nervy na uzdě, finále ukončil trestným gamem

- Jan Vojkůvka

Tenis v sobě musí, kromě dobré fyzické kondice a technických schopností, pojit sportovní a psychickou odolnost, kterou když jednotliví hráči či hráčky dokáží držet v ideální hladině, stávají se úspěšnými. Ale že i tenisté jsou jen lidé a nervy jim mohou rupnout stejně snadno jako výplet na raketě, prokázal v neděli večer Bulhar Grigor Dimitrov.

Přezdívá se mu “Baby Federer”, ale to je tak vše, co má se skutečným elegánem na kurtu společného. Kromě toho, že svůj talent nedokázal plně využít a marně se snaží prokousat zpět do elitní desítky, tak bulharskému tenistovi do švýcarské legendy schází zejména ona psychická odolnost.

Během finále v tureckém Istanbulu měl přitom vše pevně ve svých rukou. Nad Diegem Schwartzmanem vedl 7:6 a 5:2, jenže v tu chvíli se ve hře bývalé osmičky světa něco zlomilo a i vinou křečí, které po zápase přiznal, přišel nejen o své vedení, ale nakonec i celý zápas. Přičemž jeho samotný konec silně ovlivnilo nezvládnuté chování ze strany Dimitrova.

Postupně si bulharská jednička během utkání připsala tři tresty od umpirového rozhodčího za ničení raket. Napoprvé dostal varování, napodruhé trestný fiftýn a když během shody za stavu 0:5 ve třetím setu šel k lavičce roztřískat další raketu, přišel trestný gem a konec zápasu. Dimitrov na nic nečekal a okamžitě podal ruku rozhodčímu a následně pogratuloval soupeři k titulu.

Kromě všeho možného, co si sám v sobě ze zápasu a zejména koncovky odnesl, byl obdarován také bučením a pískotem tureckého publika, kterému se Dimitrovovo chování rozhodně nelíbilo. Však se tenista po utkání také kál.

"Zklamal jsem svou rodinu, zklamal jsem svůj tým, zklamal jsem své fanoušky tímhle chováním. Začal jsem dostávat křeče za stavu 5:2 ve druhém setu. Bylo velmi nešťastné, že jsem nedokázal ukončit zápas. Musím vzdát čest Diegovi," řekl Dimitrov, který se posléze omlouval za své chování i na sociálních sítích.