Krejčíková je nadšená z atmosféry zápasů. A Svitolinová? Půjdu tam pokorně, říká

- Marek Bartošík

Na vzájemných zápasech s Jekatěrinou Alexandrovovou lze krásně ilustrovat výkonnostní progres Barbory Krejčíkové. Zatímco na loňském Australian Open ostřílená ruská hráčka kvalifikantku Krejčíkovou bez potíží vyučila, na letošním Roland Garros se z pohodlné výhry radovala česká reprezentantka. „Je to s ní náročné. Jsem ráda, že se výsledky mění a že jsem ji začala porážet. Povedlo se mi to minulý týden, dneska jsem na to navázala,“ připomněla triumf ze Štrasburku Krejčíková.

Už na sedm zápasů natáhla svou vítěznou šňůru Barbora Krejčíková, když ve druhém kole Roland Garros přehrála Jekatěrinu Alexandrovovou za pouhopouhých 68 minut 6:2 a 6:3. „Z výhry mám obrovskou radost,“ hlásila na tiskovce Krejčíková, která upravila vzájemnou bilanci s Alexandrovovou na 2:3.

Před pouhým týdnem přitom stále čekala na premiérovou výhru nad česky mluvící Ruskou. Pak ale uspěla ve čtvrtfinále štrasburského turnaje WTA a nyní i ve druhé rundě pařížského grandslamu.

„Hraju s ní docela často, ale to neovlivním. Pokud chci hrát s někým jiným, musím ji porazit,“ má jasno loňská osmifinalistka Roland Garros.

Krejčíkové pomohli k suverénní výhře i fanoušci – v hledišti u kurtu číslo 11 se dokonce vyjímala krásná česká vlajka. A šťastná postupující se fanouškům-krajanům po proměněném mečbolu odměnila za podporu věnováním turnajového ručníku.

„Lidi tleskají, slyšíte své jméno. Fandí se, je to super,“ pochvalovala si zápasovou atmosféru česká reprezentantka. „Já jsem tolik lidí nezažila. Na turnajích ITF jich moc nebylo. A když jsem loni začala hrát dobře, nesměli chodit žádní. Jsem ráda, že tu jsou fanoušci a že je můžeme bavit.“

Kdo si vybere ke sledování duel Krejčíkové, rozhodně neprohloupí. Pětadvacetiletá Češka se prezentuje velmi pohlednou hrou – skvěle servíruje, má jisté oba základní údery i voleje, umí mixovat hru.

Není divu, že v Paříži startuje ve všech třech disciplínách. V ženském deblu patří spolu s Kateřinou Siniakovou už tradičně k turnajovým favoritkám. A velmi dobré vyhlídky má i v mixu, kde tentokrát spojí síly s kvalitním slovenským deblistou Filipem Poláškem.

„Filipa znám tak od vidění, z turnajů. Vím, že se mu daří. Je zkušený a má přehled, dobře podává, má dělový forhend a je suprový na síti. Těším se, že si zase zahraju s novým klukem,“ uvedla Krejčíková.

Jasně klíčovou pařížskou misí je však pro Češku dvouhra, v níž bude její další soupeřkou ukrajinská hvězda Elina Svitolinová (6. v žebříčku WTA).

„Ještě jsem s ní nehrála. Myslím, že se od ní můžu hodně naučit,“ vyhlíží další výzvu česká tenistka. „Ona je favoritka, ona tam půjde s tím, že mi má ukázat, že na ni nemám. Já tam půjdu pokorně, jiná asi nikdy nebudu, mám to tak v sobě. Sebevědomí nebudu mít takové, jako třeba jiné holky. Hlavně se budu snažit předvést svůj nejlepší tenis. To je jediné, jak to můžu ovlivnit,“ dodala Krejčíková.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
2. kolo ženské dvouhry
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 34.) [32] – BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) 2:6, 3:6