Roland Garros: Muchová a Krejčíková jsou ve 3. kole. Plíšková a Martincová neuspěly

- Redakce

Antukový grandslam Roland Garros pokračoval pátým hracím dnem. Poprvé v kariéře si třetí kolo pod Eiffelovou věží zahraje Karolína Muchová, která porazila bez ztráty podání Američanku Varvaru Lepchenkovou. Muchová v dalším kole narazí na Sloane Stephensovou, jež dnes přehrála ve dvou setech Karolínu Plíškovou. Barbora Krejčíková po týdnu znovu udolala Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou a zaznamenala už sedmou výhru v řadě. Končí naopak Tereza Martincová, která podlehla ve dvou setech favorizované Jessice Pegulaové.

Ka. Plíšková končí na raketě Stephensové
Karolína Plíšková (10.) dohrála na letošním Roland Garros už ve druhém kole. Česká žebříčková jednička nenašla na pařížské antuce recept na někdejší finalistku turnaje Sloane Stephensovou (59.), s níž prohrála za hodinu a 31 minut 5:7 a 1:6.

Plíšková ve vyrovnané koncovce prvního setu odvrátila hned čtyři setboly, na ten pátý ale Stephensová zahrála vítězný úder. Ve druhé sadě už Američanka od začátku dominovala. Její soupeřkou ve třetím kole bude další Češka Karolína Muchová (19.).

„Byl to těžký zápas. Už první kolo nebylo lehké, ale tohle bylo ještě jiné. Dokáže pořád hrát dobře, i když je teď žebříčkově jinde. Věděla jsem, že to bude nebezpečné,“ sdělila Plíšková.

„Bylo pár věcí, které jsem mohla udělat lépe. Nemůžu si prohrát dvakrát po sobě servis v koncovce prvního setu. První set byl vyrovnaný a intenzivní, druhý set měl být rozhodně lepší,“ doplnila světová desítka.

Podrobnější ohlasy Karolíny Plíškové si můžete přečíst zde.

Krejčíková znovu přehrála Alexandrovovou
Barbora Krejčíková (33.) porazila ve 2. kole Roland Garros 6:2 a 6:3 Jekatěrinu Alexandrovovou (34.) z Ruska a natáhla svou aktuální vítěznou sérii na sedm zápasů. Žebříčkovou sousedku porazila rodačka z Ivančic podruhé během osmi dnů a korunovala opět svou výbornou formu, díky které si v sobotu došla ve Štrasburku pro premiérový titul na okruhu WTA.

V úvodní sadě se Krejčíková rychle dostala do vedení 5:1. Poté sice poprvé (a naposledy) ztratila servis, dějství ale následně ukončila na příjmu. O osudu druhého setu rozhodl jediný brejk, který Krejčíková zaznamenala v šestém gemu. Po triumfu, který se rodil pouhých 69 minut, čeká pětadvacetiletou Češku ve 3. kole nasazená pětka Elina Svitolinová (6.) z Ukrajiny.

„Nemám s ní pozitivní bilanci, je to nepříjemná a zkušená hráčka,“ zmínila se o Alexandrovové česká reprezentantka. „Je to s ní náročné. Jsem ráda, že se výsledky mění a že jsem ji začala porážet. Povedlo se mi to minulý týden, dneska jsem na to navázala. Z výhry mám obrovskou radost.“

Podrobnější ohlasy Barbory Krejčíkové si můžete přečíst zde.

Muchová je poprvé ve 3. kole
Karolína Muchová (19.) zdolala na Roland Garros bývalou světovou devatenáctku Varvaru Lepchenkovou (171.) 6:3, 6:4 a postoupila na pařížském grandslamu poprvé v kariéře do 3. kola.

Úvodní sadu okleštila čtyřiadvacetiletá Češka dvěma brejky a dalším pak zakončila i celé utkání, zatímco při vlastním podání odvrátila všech šest možností protivnice.

„Začala jsem soustředěněji, hned brejkem a podržela jsem si servis. Začátek jsem zahrála dobře, neudělala jsem moc chyb. Celou dobu jsem si dnes udržela servis, asi to bylo o trošičku lepší,“ srovnala svá vystoupení z prvního a druhého kola Muchová, která si o postup do osmifinále zahraje proti Američance Sloane Stephensové (59.).

Podrobnější ohlasy Karolíny Muchové si můžete přečíst zde.

Martincová na Pegulaovou nestačila
Tereza Martincová (94.) končí při své premiéře v hlavní soutěži Roland Garros ve druhém kole. Česká tenistka v něm podlehla americké favoritce Jessice Pegulaové (29.) po hodině a 19 minutách dvakrát 3:6.

Do utkání vstoupila lépe Martincová, když vedla 2:0. Pegulaová ale získala pět gemů v řadě a úvodní sadu následně bez potíží získala. Američanka odskočila ve druhém setu do vedení 3:2 s brejkem a v dalším gemu odvrátila brejkbol. Martincová sice korigovala při vlastním podání na 3:4, zbývající dva gemy ale patřily opět Pegulaové.

„Soupeřka byla těžká, hraje výborně, bylo to cítit. Začátek zápasu nebyl špatný, pak mi ale nevyšlo pár balónů. Začala jsem dělat chyby a nemohla jsem se do toho dostat zpátky, protože mě držela pod tlakem,“ zhodnotila Martincová.

„Taková hráčka nejvyšší kvality zahraje na nejdůležitější míče vždycky nejlíp. Ale zase si myslím, že tam byly slušné výměny a gemy byly vyrovnané,“ doplnila tenistka, která se nyní přesune na travnaté turnaje.

Světová jednička v Paříži dohrála
Letošní ročník Roland Garros skončil pro Ashleigh Bartyovou (1.) už ve druhém kole. V tom skrečovala světová jednička a předloňská turnajová vítězka za stavu 1:6 a 2:2 duel s Magdou Linetteovou (45.).

Australanku trápilo už v úvodním kole bolavé levé stehno. Ve čtvrtek se nechala po prohrané první sadě ošetřit, o čtyři gemy později pak zápas vzdala. Devětadvacetiletá Polka si o své první grandslamové osmifinále zahraje proti Tunisance Ons Džabúrové (26.).

Federer v Paříži vyzrál na Čiliče
Roger Federer (8.) zvládl ve druhém kole Roland Garros těžkou zkoušku, když porazil zkušeného Chorvata Marina Čiliče (47.) za dvě hodiny a 35 minut 6:2, 2:6, 7:6(4) a 6:2.

Devětatřicetiletý Federer si ve třetím setu pořádně zkomplikoval cestu za úspěchem, když za stavu 3:1 a 40:0 na returnu pokazil jednoduchý míček na síti. Navzdory dílčímu zaváhání ale získal klíčový tiebreak a poté už na dvorci Philippa Chatriera dominoval. V dnešním utkání zaznamenal 47 vítězných úderů včetně 16 es a pouze 27 nevynucených chyb.

Legendární Švýcar si zahraje ve třetím kole s nenasazeným Němcem Dominikem Köpferem (59.).

2. kolo ženské dvouhry
Varvara Lepchenková (USA, 171.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (19.) 3:6, 4:6
TEREZA MARTINCOVÁ (94.) – Jessica Pegulaová (USA, 29.) 3:6, 3:6
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 34.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) 2:6, 3:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (10.) – Sloane Stephensová (USA, 59.) 5:7, 1:6

Vybrané zápasy 2. kola dvouhry
Matteo Berrettini (ITA, 9.) – Federico Coria (ARG, 94.) 6:3, 6:3, 6:2
Sofia Keninová (USA, 5.) – Hailey Baptisteová (USA, 203.) 7:5, 6:3
Ann Liová (USA, 75.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) 0:6, 4:6
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Magda Linetteová (POL, 45.) 1:6, 2:2 skreč Bartyová
Diego Schwartzman (ARG, 10.) – Aljaž Bedene (SLO, 56.) 6:4, 6:2, 6:4
Philipp Kohlschreiber (GER, 132.) – Aslan Karacev (RUS, 26.) 6:3, 7:6(4), 4:6, 6:1
Mikael Ymer (SWE, 105.) – Gaël Monfils (FRA, 15.) 6:0, 2:6, 6:4, 6:3
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Pablo Cuevas (URU, 92.) 6:3, 6:2, 6:4
Marin Čilič (CRO, 47.) – Roger Federer (SUI, 8.) 2:6, 6:2, 6:7(4), 2:6
Rebecca Petersonová (SWE, 60.) – Iga Šwiateková (POL, 9.) 1:6, 1:6
Rafael Nadal (ESP, 3.) – Richard Gasquet (FRA, 53.) 6:0, 7:5, 6:2

Kompletní program a výsledky 5. hracího dne Roland Garros naleznete na webu turnaje.