Roland Garros: Siniaková otočila 3. set ze stavu 1:5 a postupuje! Uspěla i Vondroušová

- Redakce

Kateřina Siniaková předvedla neskutečný comeback v souboji s Veronikou Kudermětovovou, když ve třetím setu prohrávala 1:5 a dokonce čelila dvěma mečbolům, ale přesto dokázala vybojovat postup. V pravé poledne vyrazila na kurt také Markéta Vondroušová, která splnila roli favoritky proti domácí Harmony Tanové. České tenistky se představily také v šesti zápasech ve čtyřhře. Postup vybojovalo hned šest z nich.

Siniaková odvrátila mečboly a otočila třetí set
Kateřina Siniaková (68.) na Roland Garros úspěšně obhájila loňské třetí kolo. České tenistce se povedlo ve svém druhém utkání na pařížském grandslamu udolat 30. hráčku světa Veroniku Kudermětovovou (30.), kterou po téměř třech hodinách boje porazila 7:6(7), 5:7, 7:5.

V utkání Siniaková několikrát čelila výrazně nepříznivému vývoji skóre, ale povedlo se jí v klíčových chvílích stav otočit. V prvním setu prohrávala dokonce už 2:5, ale úspěšně srovnala na 5:5, dotáhla úvodní dějství do tiebreaku a v něm využila v pořadí třetí setbol.

Druhý set měl o trochu jiný průběh, Siniaková se dostala do vedení 3:0, ale Ruska sérií tří her v řadě rychle srovnala. A byla úspěšnější i v koncovce, když dosáhla na brejk v 11. hře.

V rozhodujícím setu se česká hráčka dostala do zdánlivě neřešitelné situace. Ztatila dvakrát servis a prohrávala 1:5. V kritické situaci ale zabrala, odvrátila postupně dva mečboly, vybojovala tři brejky a šňůrou šesti her v řadě dotáhla neskutečný a úžasný obrat, díky němuž si zajistila postup do třetího kola.

„Byl to dlouhý den se spoustou emocí. Bylo to hodně těžké, ale jsem moc ráda, jak se to povedlo,“ radovala se na tiskové konferenci Siniaková. „Bylo to nahoru dolů, přitom jsem hrála slušně, ale ona je nepříjemná, hraje agresivně, k tomu bylo vedro.“

I přes všechny těžkosti ale zvládla koncovku celého zápasu, kdy šesti gemy v řadě zachránila prakticky prohraný zápas. „Bylo těžké to ustát a jsem ráda, že se to povedlo otočit. Nechala jsem si to zbytečně utéct, ale poštěstilo se a dokázala jsem se vyhrabat zpátky.“

Vondroušová ve druhém kole dominovala
Hladké vítězství si připsala ve druhém kole Roland Garros Markéta Vondroušová (21.), která měla při svém druhém vystoupení v Paříži hodně přívětivý los.

Nasazená dvacítka narazila na domácí Harmony Tanovou (149.), kterou přehrála za pouhých 63 minut hry 6:1, 6:3. Česká tenistka navíc odvrátila v utkání všechny tři brejkboly soupeřky, sama pak prorazila Francouzce čtyřikrát servis.

Vondroušová si zahrála poprvé od finále 2019 na centrálním dvorci, kde nakonec oslavila drtivé vítězství. „Byla jsem docela překvapená, že nás dali na centr, ale jsem ráda, že jsem si tam mohla zahrát a že z něj mám první výhru,“ řekla Markéta, které prostředí dokonce trochu rozhodilo.

„Ke konci mi bylo docela špatně, jak jsem věděla, že to můžu dohrát, byla jsem i docela nervózní. Nešlo to moc vidět, ale docela to na mě dopadlo. Jsem ráda, že jsem to ustála a myslím, že jsem odehrála dobrý zápas,“ dodala.

Vice se utkání věnujeme zde.

Sestry Plíškovy dominovaly, ztratily jediný gem
Parádní vystoupení mají za sebou v úvodním kole Roland Garros Karolína a Kristýna Plíškovy, které v duelu s Aleksandrou Kruničovou a Martinou Trevisanovou ztratily pouhý jeden gem. Duel, který trval pouhých 49 minut, ovládly české sestry 6:0, 6:1.

Krejčíková se Siniakovou vstoupily do RG hladkou výhrou
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které úspěšně zápolí v hlavní soutěži dvouhry, opět spojily své síly i ve čtyřhře a v úvodním kole bez větších obtíží splnily role nasazených dvojek. V souboji s Amandine Hesseovou a Harmony Tanovou zvítězily ve dvou setech 6:3, 6:2 a postoupily do druhého kola.

Hradecká zvládla první duel
Postup do druhého kola Roland Garros vybojoval také česko-německý pár Lucie Hradecká a Laura Siegemundová. Turnajovým desítkám se povedlo porazit duo Davisová, Rainaová dvakrát 6:4.

Peschkeová prošla do druhého kola čtyřhry
Pětačtyřicetiletá Květa Peschkeová, která nastoupila na Roland Garros ke svému druhému utkání v sezoně, si připsala první letošní výhru. Spolu s Vivian Heisenovou porazily americko-indický pár Carterovou a Sharmaovou ve třech setech 6:3, 3:6, 7:5.

Rozhovor s Květou Peschkeovou naleznete zde.

Voráčová se v Paříži neprosadila
Renata Voráčová spolu se svou japonskou spoluhráčkou Miju Katóovou na Roland Garros končí v prvním kole. Ve středním utkání nestačily na domácí divoké karty Claru Burelovou a Chloe Paquetovou, kterým podlehly 7:5, 5:7, 5:7.

Bouzková se v deblu neprosadila
Marie Bouzková se spolu se Španělkou Sarou Sorribes Tormovou do druhého kola Roland Garros nepodívají. V úvodním kole turnaje prohrály s dvojicí Ninomijaovou a Jang ve dvou setech 2:6, 2:6.

2. kolo ženské dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (68.) – Veronika Kudermětovová (RUS, 30.) 7:6(7), 5:7, 7:5
Harmony Tanová (FRA, 149.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) 1:6, 3:6

1. kolo ženské čtyřhry
Heisenová (GER), PESCHKEOVÁ – Carterová (USA), Sharmaová (AUS) 6:3, 3:6, 7:5
Burelová, Paquetová (FRA) – Katóová (JPN), VORÁČOVÁ 5:7, 7:5, 7:5
Kruničová (SRB), Trevisanová (ITA) – KA. PLÍŠKOVÁ, KR. PLÍŠKOVÁ 0:6, 1:6
Hesseová, Tanová (FRA) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 2:6
Ninomijaová (JPN), Jang (CHN) – BOUZKOVÁ, Sorribes Tormová (ESP) 6:2, 6:2
Davisová (USA), Rainaová (IND) – HRADECKÁ, Siegemundová (GER) 4:6, 4:6

Zajímavé zápasy 2. kola dvouhry
Alexander Zverev (GER, 6.) – Roman Safjullin (RUS, 182.) 7:6(4), 6:3, 7:6(1)
Darja Kasatkinová (RUS, 37.) – Belinda Bencicová (SUI, 11.) 6:2, 6:2
Fabio Fognini (ITA, 29.) – Marton Fucsovics (HUN, 44.) 7:6(6), 6:1, 6:2
Casper Ruud (NOR, 16.) – Kamil Majchrzak (POL, 126.) 6:3, 6:2, 6:4
Paula Badosaová (ESP, 35.) – Danka Koviničová (MNE, 62.) 6:2, 6:0
Karen Chačanov (RUS, 25.) – Kei Nišikori (JPN, 49.) 6:4, 2:6, 6:2, 4:6, 4:6
Viktoria Azarenková (BLR, 16.) – Clara Tausonová (DEN, 90.) 7:5, 6:4
Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) – Pedro Martinez (ESP, 103.) 6:3, 6:4, 6:3
Serena Williamsová (USA, 8.) – Mihaela Buzarnescuová (ROU, 174.) 6:3, 5:7, 6:1
Aliaksandra Sasnovičová (BLR, 103.) – Aryna Sabalenková (BLR, 4.) 5:7, 3:6
Tommy Paul (USA, 52.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 6:3, 1:6, 4:6, 3:6