První výhra na grandslamu? Tlak, hektika, obrovské emoce! líčí Martincová

- Marek Bartošík

„Výhra v hlavní soutěži grandslamu? Splněno!“ mohla si konečně říct Tereza Martincová. Šestadvacetiletá česká tenistka v prvním kole Roland Garros potvrdila roli favoritky proti Ivaně Jorovičové, a na pátý pokus se tak dočkala postupu do druhé rundy na grandslamové akci. „Jak jsem odešla z kurtu, měla jsem strašnou radost. Jsem ve stovce, teď první výhra na grandslamu, navíc na antuce. Fakt jsem ráda,“ řekla českým novinářům Martincová.

Úspěchy v grandslamových kvalifikacích, posun do Top 100 žebříčku a teď i premiérový postup do druhého kola na grandslamovém turnaji! Tereza Martincová si na pařížské antuce připsala veledůležitou výhru 6:3 a 7:6(6) nad Srbkou Ivanou Jorovičovou, startující díky chráněnému žebříčku.

Česká bojovnice se přitom v pondělí velmi symbolicky načekala už jenom na samotný start zápasu. Předběžný čas 16:30 se nakonec posunul až na 20. hodinu, tenistky navíc kvůli programovým změnám nastoupily na jiném kurtu. Martincová ale všechny komplikace, včetně setbolu soupeřky ve druhém setu, bravurně zvládla.

Jak prožíváte další velký úspěch své kariéry?
Je to všechno docela rychlé. Změna kurtu před zápasem, ještě k tomu jsem věděla, že mám super los. Prostě hektika. Ale jsem neskutečně ráda. Emoce jsou obrovské, dojalo mě to. Slezla jsem z kurtu a byla jsem naměkko.

Na kurtu jste však navzdory vypjaté koncovce působila velmi klidně.
Taková musím být. Jakmile začnu trošku víc projevovat emoce, může se to zvrhnout na druhou stranu a začne mi to škodit. Ale teď jsem klidná fakt byla, věřila jsem si do posledního míče, že to zvládnu ve dvou setech.

Tentokrát jste měla v hlavní soutěži grandslamu štěstí na rozlosování, vyfasovala jste hráčku startující díky chráněnému žebříčku. Jaké to bylo zadostiučinění po předchozích těžkých losech?
Přišlo mi to až extrémní, v hlavní soutěži jsem hrála jenom s holkama z Top 20. Ono si řeknete super los, ale přeci jenom to je holka, která byla ve stovce a teď použila zmražený žebříček. Ono se řekne jasná výhra, ale stejně jsem proti ní musela použít svůj nejlepší tenis. Bylo to fakt na nervy, protože jsem se dostala do stovky, teď poprvé i přímo do hlavní soutěže grandslamu, ještě k tomu superpřívětivý los. Byl to docela tlak. Cítila jsem, že mám obrovskou šanci to zvládnout.

Letos už jste si připsala dva velké kariérní milníky – kromě první výhry v hlavní soutěži grandslamu i posun do první stovky žebříčku. Období mezi těmito úspěchy, zahrnující řadu porážek i zranění nohy, ale bylo jistě velmi náročné. Kde nastal problém?
Poslední turnaje jsem jela úplně na doraz a už jsem tušila, že není úplně všechno v pořádku. Přechod z hardu na antuku byl extrémní, v Charlestonu jsem si úplně oddělala nohu. Celkově trpím na achilovky, ale tady jsem cítila, že je něco špatně. Musela jsem skrečovat, letěla jsem domů a zjistila jsem, že mám šíleně natrženou achilovku. Je to věc, která se se mnou bude táhnout. Trhlina se naštěstí nezvětšuje, je okolo tří milimetrů. V zápasech o tom vím, ale není to nějaká šílená věc, se kterou by nešlo hrát.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
1. kolo ženské dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (94.) – Ivana Jorovičová (SRB, 255.) 6:3, 7:6(6)