Roland Garros: Muchová a Ka. Plíšková potvrdily roli favoritek. Krejčíková zvládla derby

- Redakce

Třetí hrací den na Roland Garros nabídl závěrečné zápasy prvního kola dvouhry mužů a žen. Barbora Krejčíková v třísetovém derby přehrála Kristýnu Plíškovou, když dohnala manko o set a brejk. Karolína Plíšková porazila ve dvou setech Chorvatku Donnu Vekičovou. Karolína Muchová otočila průběh bitvy s Němkou Andreou Petkovicovou. Do druhého kola postoupili také Rafael Nadal, Novak Djokovič či Ashleigh Bartyová.

Muchová vydřela výhru nad Petkovicovou
Karolína Muchová (19.) si v prvním kole Roland Garros poradila po setech 1:6, 6:3 a 6:4 se zkušenou německou tenistkou Andreou Petkovicovou (112.). Čtyřiadvacetiletá Češka si tak při své třetí účasti v hlavní soutěži pařížského grandslamu zahraje podruhé ve druhém kole.

„Chvíli mi trvalo, než jsem se do toho dostala. Hledala jsem si svůj rytmus, což se mi povedlo až ve druhém setu. Vítězství jsem si musela uhrát sama, protože soupeřka hrála velmi solidně,“ uvedla Muchová, která své utkání absolvovala ve velmi příjemné divácké kulise. „S diváky je to úplně jiné, pomáhají mi určitě hodně,“ má jasno světová devatenáctka.

Muchová zabojuje o premiérový postup do třetího kola na pařížském grandslamu proti americké kvalifikantce Varvaře Lepchenkové (171.). „Herně ji moc neznám. Vím jenom, že hraje levou rukou a rychle. Je to určitě těžká, nepříjemná soupeřka,“ tuší semifinalistka letošního Australian Open.

Právě po melbournském grandslamu zmizela šikovná česká tenistka kvůli natrženému břišnímu svalu na dva měsíce z turnajů. Vrátila se ve Stuttgartu a Madridu, přičemž na druhém zmíněném podniku postoupila do čtvrtfinále.

„Břišák mě zase začal zlobit, takže jsem se musela vytáhnout z Říma. A zase jsme to nějak léčili, lepili, připravovali se na Paříž. Teď jsme tady. Uvidíme, jak bude břicho zítra vypadat po tříseťáku,“ doplnila Muchová.

Ka. Plíšková si poradila s Vekičovou
Karolína Plíšková (10.) vstoupila do letošního Roland Garros vítězstvím 7:5 a 6:4 nad Chorvatkou Donnou Vekičovou (36.). Česká favoritka potřebovala na výhru hodinu a 36 minut, k postupu do druhého kola si pomohla 26 vítěznými údery. Plíšková přišla v utkání pouze jednou o servis, a sice za stavu 1:0 v úvodní sadě.

„Ona samozřejmě chvíli nehrála, takže tam byly momenty, kdy to možná bylo trochu vidět,“ připomněla Plíšková fakt, že Vekičová nastoupila do ostrého duelu poprvé od únorového Australian Open. Chorvatka posléze podstoupila operaci pravého kolene.

„Bavila jsem se s ní v šatně a říkala, že hrála mega uvolněně, neměla co ztratit a tím, že to pro ni byl první zápas, tak hrála možná líp, než by hrála v plné sezoně. Já jsem byla na začátku mega nervózní, ale potom se to zlepšilo a hrála jsem dobře. Ona také, byly tam super výměny, chodila do toho šíleně,“ hodnotila česká tenistka.

Krejčíková otočila derby s Kr. Plíškovou
Pořádně těžkou šichtu měla na úvod Roland Garros loňská osmifinalistka Barbora Krejčíková (33.). Pětadvacetiletá Češka porazila v prvním kole pařížského grandslamu krajanku Kristýnu Plíškovou (89.) po dvou hodinách a devíti minutách 5:7, 6:4 a 6:2. Šampionka ze Štrasburku tak slaví už šestou výhru v řadě.

„Bylo nepříjemné, že dobře podávala a při jejím servisu se moc nehrálo,“ řekla Krejčíková. „Musela jsem hodně bojovat, bylo to náročné psychicky a pro mě i po stránce fyzické. Určitě si toho moc vážím. Jsem na grandslamu a chci hrát hodně dobře.“

Plíšková měla utkání skvěle rozehráno – vedla 7:5 a 3:1. Krejčíková ale manko brejku smazala, v sedmé hře odvrátila dva brejkboly a posléze v dlouhé desáté hře na returnu srovnala na 1:1 na sety, když proměnila až pátý setbol. V rozhodující sadě si zajistila triumf díky brejkům ze čtvrté a závěrečné osmé hry. Kristýně Plíškové tak připravila už šestou porážku v řadě.

„Jsem zklamaná, protože jsem měla set a brejk. S tím, jak je to letos rychlé, se dal zápas určitě vyhrát. Mám pocit, že kurty jsou trochu jiné, strašně rychlé. Neříkám to jenom já. Strašně to sjíždí, nejsou takové výměny, na jaké jsem zvyklá,“ poznamenala Kristýna Plíšková, jež na posledních turnajích zatím zkušebně spolupracuje s trenérem Janem Příhodou.

Devětadvacetiletá tenistka se v této sezóně potýká s bolavým ramenem, kvůli kterému chyběla na tour bezmála dva měsíce (od konce března do poloviny května).

„Rozhodla jsem se hrát. Bylo to trápení, bolelo mě to. Našli tam nějakou prasklinu, hrozila mi i operace. Doufám, že se tomu nějak vyhnu. Dala jsem se cestou cvičení a tak, v Praze pracuji s fyzioterapeuty. Zdá se, že se to ubírá dobrým směrem. Není to úplně stoprocentní, ale třeba dnes byla ta ruka dobrá. Věřím, že už to bude bez bolesti,“ popsala Kristýna Plíšková.

Struff vyřadil favorizovaného Rubljova
Jan-Lennard Struff (42.) zaznamenal v prvním kole Roland Garros velmi cennou výhru, když udolal favorizovaného Rusa Andreje Rubljova (7.) za tři hodiny a 46 minut 6:3, 7:6(6), 4:6, 3:6 a 6:4. Nenasazený německý tenista nastřílel proti turnajové sedmičce 63 vítězných úderů, z toho 25 es.

1. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (89.) 5:7, 6:4, 6:2
Andrea Petkovicová (GER, 112.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (19.) [18] 6:1, 3:6, 4:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (10.) [9] – Donna Vekičová (CRO, 36.) 7:5, 6:4

Vybrané zápasy úterního 1. kola dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 18.) [17] – Katarina Zavacká (UKR, 129.) [Q] 6:4, 6:1
Albert Ramos (ESP, 38.) – Gaël Monfils (FRA, 15.) [14] 6:1, 6:7(6), 4:6, 4:6
Jan-Lennard Struff (NED, 42.) – Andrej Rubljov (RUS, 7.) [7] 6:3, 7:6(6), 4:6, 3:6, 6:4
Océane Babelová (FRA, 1111.) [WC] – Elina Svitolinová (UKR, 6.) [5] 2:6, 5:7
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) [1] – Bernarda Peraová (USA, 70.) 6:4, 3:6, 6:2
Matteo Berrettini (ITA, 9.) [9] – Taro Daniel (JPN, 113.) [Q] 6:0, 6:4, 4:6, 6:4
Diego Schwartzman (ARG, 10.) [10] – Jen-sun Lu (TPE, 680.) [PR] 6:2, 6:2, 6:3
Rafael Nadal (ESP, 3.) [3] – Alexei Popyrin (AUS, 63.) 6:3, 6:2, 7:6(3)
Cori Gauffová (USA, 25.) [24] – Aleksandra Kruničová (SRB, 213.) [Q] 7:6(11), 6:4
Carla Suárezová Navarrová (ESP, 118.) – Sloane Stephensová (USA, 59.) 6:3, 6:7(4), 4:6
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Tennys Sandgren (USA, 66.) 6:2, 6:4, 6:2