WTA ELITE: Kvitová popáté nedovolila Strýcové ani set a je v semifinále, kde si zahraje s domácí Čang Šuaj

- Radim Sochor

Rozhodující zápasy skupin jsou zde! Petra Kvitová si to o semifinále rozdala s Barborou Strýcovou a dokázala ji porazit ve dvou setech. Caroline Garciová čelila Johanně Kontaové, ale proti Britce uhrála pouhé čtyři gemy. V zápase mezi ruskou Jelenou Vesninovou a Nizozemkou Kiki Bertensovou, v němž už neměla ani jedna z hráček naději na postu, zvítězila ve dvou setech ruská hráčka.

PEONY GROUP: Petra Kvitová (13.) - Barbora Strýcová (21.) 6:1, 6:4

Petra Kvitová vstoupila do zápasu ve velkém stylu. V úvodním gemu soupeřku nepustila téměř k ničemu a po čisté hře přešla do vedení. Následně Báry servis prorazila a brejk s lehkostí potvrdila. Strýcová přišla i o další podání, a tak Kvitová podávala po více než dvaceti minutách na vítězství v prvním setu. Začátek se ale pro druhou nejlépe postavenou Češku nevyvíjel dobře, Petra po dvojchybě pustila soupeřku ke třem brejkbolům, avšak pomohla si několika dělovými servisy a podání udržela.

Druhá sada byla o hodně vyrovnanější, obě hráčky si držely servis poměrně s přehledem. Tedy až do sedmého gemu, kde měla Petra dva brejkboly. Nedokázala jich však využít a šla na svůj servis. Tam se zapotila ještě více, když odvrátila brejkboly dokonce tři. Barbora byla poté mírně rozhozená a přišla o svůj servis, což bylo klíčové pro zbytek zápasu. Petra si rozhodující gem s přehledem dopodávala a přidala se tak k hráčkám, které mají jisté semifinále. 

„Je vždycky těžké hrát proti kamarádce. Musíte odhodit emoce a zapomenout na to, že je tam kámoška. Dnes jsem skvěle podávala, snažila jsem se být hodně agresivní a chodit si pro vítězné výměny, což se poměrně dařilo. Jsem hrozně ráda za to, že se mi tu tak daří. Mám ráda Čínu, to jsem vždycky říkala. Je pro mě velká čest zakončit sezónu dobrým výsledkem,“ dodala Petra Kvitová ihned po zápase.

AZAELA GROUP: Johanna Kontaová (10.) - Caroline Garciová (23.) 6:2, 6:2

Šlo o rozhodující zápas o postup ze skupiny. Caroline Garciová porazila Samanthu Stosurovou 6:4, 6:3, i když v prvním setu prohrávala 1:4. Johanna Kontaová proti ní také neztratila ani set a zvítězila 6:4, 6:2. Dnešní soupeřky se naposledy potkaly na olympiádě. Tehdy si vedla lépe světová desítka Kontaová, která soupeřku vyprovodila ze zápasu o osmifinále po výsledku 6:2, 6:3. A jinak tomu nebylo ani dnes. Johana Kontaová navíc dovolila soupeřce ještě o jeden gem méně a po výsledku 6:2, 6:2 postoupila do semifinále.

ROSE GROUP: Jelena Vesninová (19.) - Kiki Bertensová (22.) 6:4, 7:6 

Zápas Jeleny Vesninové a Kiki Bertensové byl už spíše formalitou. Obě hráčky totiž svůj úvodní zápas s Elinou Svitolinovou prohrály, a tak měly ještě před dnešním duelem jasné, že nemohou postoupit. Premiérový vzájemný duel dvou předních světových hráček nakonec ovládla Vesninová po setech 6:4 a 7:6. Semifinalistce letošního Wimbledonu se tak podařilo v singlu prolomit černou sérii, když poprvé od zářijového US Open a po pěti prohraných duelech v řadě zvítězila zápas dvouhry na okruhu WTA.