Neobvyklá situace. Magerovi dodali soka na poslední chvíli, jeho původní soupeř na kurt nedorazil

- Jan Vojkůvka

Když Ital Gianluca Mager (na snímku při debatě, s kým vlastně bude hrát) dorazil na kurt před utkáním prvního kola Roland Garros, hned mu bylo jasné, že je něco špatně. Dlouho byl na kurtu sám, několik minut čekal na příchod Johna Millmana, který ale nakonec nepřišel. Místo něj na poslední chvíli dorazil lucky loser z kvalifikace Peter Gojowczyk...

Taková situace je opravdu neobvyklá. Ital Mager, v současnosti 87. hráč světa, do poslední chvíle čekal na 43. tenistu žebříčku Millmana z Austrálie, proti němuž se měl utkat o postup do druhého kola. Byl velmi překvapen z toho, že na kurtu stál osamocen. A ještě více byl překvapen tím, že Millman nakonec nepřišel.

Místo něj se k utkání dostavil Gojowczyk (134.), který se neúspěšně snažil o postup do hlavní soutěže skrz kvalifikaci. Pro Magera to sice bylo hodně nečekané, ale vlastně měl štěstí. S Millmanem byl outsider a najednou byl favoritem.

A využil toho. Gojowczyka porazil 6:2, 3:6, 6:4, 7:5 a postoupil do dalšího kola.

Co se ale stalo, že na poslední chvíli vyfasoval jiného soupeře?

S vysvětlením přispěchal sám Millman, který se jen pár minut před začátkem zápasu odhlásil. „Před dvěma dny jsem si při tréninku poranil záda. Dal jsem všechno do toho, abych se na utkání připravil, ještě ráno jsem se rozehrával, ale nakonec to nestačilo k tomu, abych nastoupil,“ cituje Australana agentura AP.

„Neustále s bolestmi zad bojuji, ale tohle je nové zranění, které se mi stalo při tréninku s Alexem De Minaurem a vím přesně, kdy se mi stalo,“ podotkl Millman.

Svou účast na turnaji ale nechtěl vzdát, a i proto čekal do poslední chvíle, jestli se mu povede alespoň nějakým způsobem na zápas připravit. „Je to obrovské zklamání. Stárnu a vím, že mi už nezbývá tolik šancí, jak tu hrát. Během kariéry jsem odehrál spoustu zápasů přes zranění a chtěl jsem zkusit všechno, abych nastoupil i dnes.“

„Ale bylo mi řečeno, že kdybych dnes hrál, mohlo by se mi to zhoršit a byl bych dlouhou dobu mimo,“ pokračoval Millman. „Pomáhali mi tu experti od ATP, jeden z nejlepších francouzských osteopatů a další doktoři. Byl jsem důkladně léčen, abych využil každé příležitosti, jak hrát. Ale nakonec jsem se na to necítil,“ dodal.