Zdravotně jsem už dlouho v pohodě, těší Vondroušovou. Na čem pracuje s novým trenérem?

- Marek Bartošík

Přesné kraťasy a rozvážná dohrávka fiftýnů i důvtipné obranné údery pomohly Markétě Vondroušové k úspěšnému zahájení letošního Roland Garros proti Kaie Kanepiové. Zkušená Estonka platí za postrach favoritek pro úvodní kola grandslamů, jednadvacetiletá Češka však její hru postupně zcela rozložila. „Musela jsem hrát délku, aby neměla prostor mě tlačit,“ řekla na tiskové konferenci světová jednadvacítka.

V žádném případě to nebyl snadný vstup do turnaje. Markéta Vondroušová ale ukázala srdce bojovnice a v prvním kole pařížského grandslamu nakonec přemohla Kaiu Kanepiovou 4:6, 6:3 a 6:0. K cennému vítězství po nepříliš vydařeném období si pomohla deseti gemy v řadě, které nastřádala od stavu 2:3 ve druhé sadě.

Nejprve jste vedla 3:0, pak jste prohrávala, nakonec jste předvedla suverénní závěr. Jaký byl zápas proti ranařce Kanepiové?
Před zápasem jsem byla dost nervózní, protože jsem fakt chtěla vyhrát. Ona se prvních pár gemů docela vykazila. Bylo potřeba měnit rytmus, protože když to má na ruce, hraje neskutečně. Když jsem hrála krátce, pozabíjela to. Musela jsem hrát délku, aby neměla prostor mě tlačit. Lámalo se to v půlce druhého setu, kdy jsem díky délce mohla využívat i kraťasy a měnit rytmus.

Na rozdíl od Australian Open jste dnes nebyla zatejpovaná. Zdraví tedy slouží?
Teď jsem v pohodě, docela dlouho už mě nic nebolí. Občas trošku třísla, ale jsem už dlouho v pohodě. Jsem ráda, že mi zdraví dovolí normálně hrát a trénovat. Měla jsem pár nepovedených turnajů, ale nehroutili jsme se a trénovali jsme dál.

Nyní se připravujete pod vedením Jana Mertla, který na pozici vašeho trenéra nahradil Libora Salabu. Proč jste se rozhodla pro změnu?
Přišlo mi, že se to neubíralo dobrým směrem. Potřebovala jsem někoho, kdo mě bude tlačit do tréninků a v nich mě povede. Ne, že bych nechtěla trénovat, to jsem nechtěla říct, ale kdo povede ten trénink. Mertlos (Jan Mertl, pozn. red.) hodně komunikuje s panem Hřebcem, všichni jsme ze Štvanice, takže je to super (Jiří Hřebec je stabilním členem týmu Vondroušové, pozn. red.).

Kdy vaše spolupráce s Janem Mertlem vlastně začala?
Začala před Madridem (čili ve druhé polovině dubna, pozn. red.). Domluvili jsme se, když jsem se vrátila ze Stuttgartu.

Na čem spolu v tréninku nejvíc pracujete?
Zaměřujeme se hlavně na délku úderů, to je u mě hlavní. A trénujeme fakt hodně. Všechno vede dobrým směrem, jsem z toho nadšená.

Předloni jste v Paříži dokráčela až do finále. Naskakují vám vzpomínky z onoho tažení?
Vzpomínky odsud budu mít vždycky hezký, celkově mi je tady ten areál sympatický. Kdykoliv vlezu i na tréninkové kurty, tak se cítím dobře.

Areál Rolanda Garrose jste si evidentně oblíbila. Máte tedy vůbec motivaci využít větší volnost turnajové bubliny a vyrazit na hodinu denně do města?
Ještě jsem nikde nebyla. Měla jsem trošku problémy s nohou, a proto jsem nikam nechodila, abych ji šetřila. Kouknu se na zápasy, jsem fanoušek, sleduju všechno najednou. Pro mě je důležitější koukat na tenis než chodit po městě. Máme hotel hned u Eiffelovky, koukám na ni z pokoje, to mi z města stačí.

Už je známo jméno vaší soupeřky pro druhé kolo. Co víte o domácí divoké kartě Harmony Tanové, aktuálně 149. tenistce žebříčku WTA?
Porazila Cornetovou, takže špatně hrát nebude (Tanová dnes přehrála krajanku Alizé Cornetovou dvakrát 6:4, pozn. red.). A když dostala kartu, musela si ji zasloužit. Nebudu ji podceňovat a připravím se jako na každý jiný zápas.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
1. kolo ženské dvouhry
Kaia Kanepiová (EST, 66.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) [20] 6:4, 3:6, 0:6