Siniaková z Paříže: o úspěšném derby, maratonském gemu i nové trenérce

- Marek Bartošík

Kateřina Siniaková a Paříž je v posledních letech velmi dobře fungující kombinace. Čtyřiadvacetiletá česká tenistka se na tamním Roland Garros sympaticky uvedla i letos, když v prvním kole přemohla krajanku Marii Bouzkovou. Při cestě za vítězstvím 6:0, 4:6 a 6:2 pomohla Siniakové i ruská trenérka Jevgenija Manjukovová. „Jsem s ní teď domluvená na antukové turnaje,“ komentovala na tiskové konferenci spokojená vítězka českého klání.

V posledních třech letech zapsala Kateřina Siniaková na antukovém grandslamu jednou osmifinále a dvakrát třetí kolo, o jejím nejúspěšnějším turnaji velké čtyřky tak není pochyb.

Za dalším kvalitním výsledkem vykročila česká reprezentantka i v letošním ročníku, přičemž k výhře nad Marií Bouzkovou jí výrazně pomohl 21minutový šestý gem závěrečného setu. Po něm odskočila do vedení 4:2 a náskok už si pohlídala.

„Bylo to nahoru dolů. Zahrály jsme dobře, pak byly lehké chyby, ale ten gem mi určitě pomohl. Bylo to dlouhé,“ usmívala se po utkání Siniaková. „Rozhodně to byl těžký a asi i nervózní zápas z obou stran. Není nic příjemného sejít se s Češkou už v prvním kole. Jsem moc ráda, že to takhle dopadlo.“

Siniaková tak pokračuje ve velmi dobré antukové sezóně, během níž si připsala čtvrtfinále v Istanbulu a semifinále v Parmě. A možné vysvětlení? České bojovnici při zápolení na oranžové drti radí Ruska Jevgenija Manjukovová, která v minulosti vedla deset let krajanku Jekatěrinu Makarovovou.

Spolupráce s vítězkou smíšené čtyřhry z Roland Garros 1993 je zatím platná do konce pařížského grandslamu, o případném prodloužení se bude teprve rozhodovat. V týmu Siniakové nadále figuruje i její otec Dmitrij Siniakov.

„Taťka je samozřejmě velká podpora, ptám se ho na spoustu názorů. Teď na turnaje nejel, protože jsem se poznávala s ní,“ nechala se slyšet Siniaková, jež popsala přínos nové trenérky.

„Jsem zvyklá hodně trénovat, takže se mi líbí, že jede stejným stylem. Hodně jsme makaly jak na kurtu, tak mimo něj. Dodává mi pozitivní energii a na druhou stranu mě nešetří, což potřebuji. Všechno do sebe zapadá, jsem spokojená,“ uzavřela Siniaková, která ve druhém kole Roland Garros narazí na Rusku Veroniku Kuděrmetovovou (30.).

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
1. kolo ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (52.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (68.) 0:6, 6:4, 2:6