Na třetí pokus se dočkala! Krejčíková po triumfu ve Štrasburku zavzpomínala na Novotnou

- Jan Vojkůvka

Barbora Krejčíková se pouhý den před začátkem Roland Garros raduje z prvního singlového titulu na okruhu WTA. Pětadvacetiletá Češka ve finále turnaje ve Štrasburku porazila Soranu Cirsteaovou dvakrát 6:3 a vylepší své žebříčkové maximum, kterým bude od pondělí 33. místo světa. Po svém triumfu zavzpomínala i na předčasně zesnulou legendu Janu Novotnou, která Krejčíkovou trénovala a byla pro ni vzorem.

Krejčíková se svého premiérového triumfu dočkala na třetí pokus. V roce 2017 v Norimberku ve finále nestačila na Kiki Bertensovou a letos v Dubaji byla nad její síly Garbine Muguruzaová. Ve Štrasburku však už nenašla přemožitelku.

„Cítím velké emoce, jsem opravdu hodně šťastná. Byl to pro mě opravdu úžasný týden,“ řekla Krejčíková na kurtu po vítězství. „Chtěla bych toho tolik říct, ale zatím se z toho celá třesu. Jsem nadšená, že jsem byla schopná získat svůj první titul na okruhu WTA.“

Vítězství bylo pro Báru o to výjimečnější, že na tomto turnaji před 32 lety triumfovala i její bývalá trenérka Jana Novotná, která zemřela po těžké nemoci v roce 2017. „Myslím, že odněkud shora se o mě opravdu starala. Pomáhala mi s lajnami a opravdu chtěla, abych vyhrála,“ řekla na tiskové konferenci Krejčíková. „Jsem opravdu šťastná, že jsem to dokázala a že se o mě starala,“ řekla směrem do tenisového nebe.

Cesta do finále přitom byla hodně trnitá. Hned ve třech zápasech musela otáčet skóre, a zatímco ve čtvrtfinále s Jekatěrinou Alexandrovovou zvládla obrat už v prvním setu, v duelech s Caroline Garciaovou i v semifinále s Jule Niemeierovou prohrávala 0:1 na sety.

Finále měla ovšem Krejčíková po většinu zápasu pod kontrolou. Trochu ji sice srážely dvojchyby, kterých nasbírala hned 10, ale jinak Cirsteaovou dokázala v klíčových chvílích přehrávat.

Češka na úvod zápasu zvládla dva vyrovnané gemy, zásluhou čehož se dostala do vedení 4:0. Za stavu 5:2 nedokázala zužitkovat dva setboly na podání, posléze hned ztratila servis. Při dalším returnu se ale dočkala a završila úvodní sadu.

V prvním setu se vypořádala i s velkou nepříjemností, když jí za stavu 5:2 dělala pravděpodobně problémy kontaktní čočka. Dokonce si nechala zavolat fyzioterapeutku, ale k výměně čočky nakonec nedošlo a česká hráčka musela čekat do konce prvního setu, než mohla odejít do šatny.

Do druhé sady Krejčíková vstoupila ztraceným servisem v dlouhé hře přes pět shod, rychle se ale oklepala a soupeřku rebrejkla. Chvíli poté vedla 3:1, a i když vlastní podání ztratila čistou hrou, tak v šesté hře se opět na returnu prosadila, což bylo pro vývoj druhého setu klíčové.

„Dneska jsem se prala se servisem. Ale věděla jsem, že to tak prostě bude a hledala jsem jiný způsob, jak vyhrát. Abych byla nějakým způsobem schopna bojovat o každý bod, najít cestu, jak vyhrávat výměny, a to i přes to, že mi servis nefungoval a nepomáhal mi,“ vrátila se po utkání ke svému trápení při podání. „Ale najednou, na konci za stavu 5:3, jsem podávala velmi dobře. Nevím, co se stalo,“ smála se.

Česká tenistka, které patří 38. místo na žebříčku, před svým startem na Roland Garros poskočí o pět příček na nové osobní maximum. Výrazně se tak přiblížila tomu, aby na Wimbledonu plnila roli nasazené hráčky.

„Jsem na sebe opravdu pyšná a jsem šťastná, že jsem měla tak úžasný týden. Teď se sice cítím hodně unavená, ale to bude dobré,“ dodala závěrem bojovně k blížícímu se Roland Garros, kde obhajuje loňské osmifinále. V prvním kole pařížského grandslamu narazí na svou krajanku Kristýnu Plíškovou.