Cesta za rekordem. Kdo může na Roland Garros zastavit Nadala?

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal může na letošním Roland Garros vybojovat rekordní 21. grandslamový titul. Vítěz 13 pařížských trofejí, který na svém královském grandslamu nepoznal přemožitele dlouhé čtyři roky, bude i tentokrát největším favoritem na vítězství. A to i přes ne zcela dominantní antukové výkony v probíhajícím ročníku. Je vůbec někdo, kdo může Nadala zastavit?

Čtyřiatřicetiletý Španěl, jemuž byla v areálu Roland Garros odhalena ve čtvrtek socha (na snímku), je považován za největšího favorita antukového vrcholu sezony. A to nejen kvůli své úctyhodné bilanci, kterou v Paříži po celou svou kariéru nasbíral.

I letos totiž patří k nejlepším hráčům na antuce. Ač je pravdou, že není tak dominantním hráčem, oslavil tituly v Barceloně a Římě. Vyřazení ve čtvrtfinále v Monte Carlu a Madridu sice bylo v obou případech hodně nečekané, ale primárním Nadalovým cílem bylo vyladit formu do Paříže.

Ostatně, ani "horší" roky, které už na antuce prožil, jej ne vždy dokázaly v cestě na vrchol zastavit. V roce 2019 například vypadl v semifinále v Monte Carlu, Barceloně i Madridu, titul oslavil až v Římě a na Roland Garros poté ztratil pouhé dva sety.

Za zmínku jistě stojí i rok 2014, kdy prohrál ve čtvrtfinále v Monte Carlu a Barceloně a prohra s Novakem Djokovičem ve finále v Římě. Přesto Nadal v Paříži triumfoval.

Kdo Nadala ohrožuje
Naopak v roce 2015 horší antuková sezona předznamenala jeho pád. V sezoně 2015 prohrál před Roland Garros na svém královském povrchu pět zápasů a v Paříži poté vypadl ve čtvrtfinále na raketě Djokoviče.

Může se něco podobného opakovat i letos?

Nadal rozhodně nemládne, s přibývajícím věkem se otevírají šance i dalším hráčům k úspěchu na antukovém grandslamu, a letos je tato možnost o poznání pikantnější. Pokud by totiž dokázal někdo Nadala zastavit, překazil by mu zápis do historie, kterým by byl rekordní 21. grandslam na kontě.

Při pohledu na los to navíc vypadá, že Nadala čekají hned tři těžké překážky. Už ve čtvrtfinále může teoreticky narazit na Andreje Rubljova, který dokázal Španěla porazit ve třech setech ve čtvrtfinále v Monte Carlu. To bude, zdá se, první vážnější prověrka v cestě za rekordem.

V semifinále by pak mohla číhat ještě složitější úloha, kterou by byl střet se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Srbovy výkony na antuce sice nejsou letos nijak fenomenální (osmifinále v Monte Carlu, semifinále v Bělehradě, kde je nyní na druhém turnaji ve finále, a finále v Římě), ale stále patří k největším výzvám po celou Nadalovu kariéru. Ve prospěch Španěla ale hovoří nedávné římské finále, kde Djokoviče porazil 7:5, 1:6, 6:3.

Šance pro mladé hvězdy?
A finále? Při pohledu na druhou polovinu pavouka se nabízí hned několik možností. Nejspíš z nich musíme vyřadit Dominica Thiema, který se v této sezoně herně trápí a ani na oblíbené antuce nehraje dobře. Zapomenout můžeme i na světovou dvojku Daniila Medveděva, který antuku přímo nesnáší a od finále v Barceloně v roce 2019 na ní prohrál 8 z 9 odehraných zápasů.

Naopak mezi vyzyvatele můžeme jednoznačně počítat mladé hvězdy Alexandera Zvereva, Stefanose Tsitsipase a Caspera Ruuda.

Šestý nasazený Zverev porazil Nadala 6:4, 6:4 ve čtvrtfinále v Madridu, kde si dokráčel až pro svůj šestý antukový titul. Na druhou stranu s ním prohrál ve dvou setech v Římě.

Tituly z Monte Carla a Lyonu staví do role jednoho ze spolufavoritů Stefanose Tsitsipase. Nadala navíc pořádně prověřil v Barceloně, kde prohrál až po velké bitvě 4:6, 7:6, 5:7 a povedlo se mu před dvěma lety svého soka přetlačit na antuce v Madridu.

Posledním z možných vyzyvatelů (alespoň dle papírových předpokladů) je norský mladík Ruud. Tomu se povedlo ovládnout antukový turnaj v Ženevě a projít do semifinále v Monte Carlu, Mnichově a Madridu. A, mimo jiné, porazil v Madridu právě Tsitsipase. Světové šestnáctce se ale příliš nevěří v tom, že by mohl na grandslamu letos prorazit. Ostatně, jeho maximem je osmifinále z letošního Australian Open.

Potenciálních vyzyvatelů má tedy Nadal mnoho. Má však někdo z nich skutečně šanci Španěla v bitvě na tři vítězné sety na jeho "domovském" turnaji zastavit?