Connors zůstane nepřekonán! Roger Federer poprvé od roku 2002 opustí elitní desítku

- Petr Šístek

Sedmnáctinásobný grandslamový šampion Roger Federer, který se rozhodl po prohře v semifinále Wimbledonu s Milosem Raonicem ukončit letošní sezonu, v pondělí v důsledku odečtení bodů za loňský Turnaj mistrů opustí první desítku žebříčku ATP. Stane se tak po 735 týdnech, což je historicky druhý nejdelší nepřetržitý pobyt v ní.

Když tehdy, v květnu roku 2002, dvacetiletý Švýcar do elitní desítky po titulu z turnaje kategorie Masters v Hamburku do elitní desítky prvně pronikl, světovou jedničkou byl Lleyton Hewitt. Rodák z Basileje sice vybranou společnost zanedlouho ještě nakrátko opustil, ale od 14. října 2002 se díky dalšímu turnajovému titulu, tentokrát z Vídně, mezi desítkou nejlepších tenistů světa usadil natrvalo.

Brzy se ale ukázalo, že je v jeho silách mnohem více. Již o dva roky později využil divokého období, kdy světový tenis neměl jednoznačného vládce a během pěti let se na žebříčkovém trůnu vyhřívalo hned devět různých hráčů, a propracoval se na post světové jedničky. Následovalo veledlouhé období, kdy po 237 týdnů nepustil před sebe žádného ze soupeřů, což je dosud platný rekord.

Grandslamové tituly získával jako na běžícím pásu, v roce 2009 dokonce ovládl neoblíbené French Open, ale jeden z rekordů se přibližoval jen velmi pomalu. Tím byl počet týdnů nepřetržitě strávených v elitní desítce. Rekordní počin v této statistice totiž drží Jimmy Connors, který proslul svou dlouhověkostí a v nejlepší společnosti dokázal strávit 788 týdnů v řadě.

O tom, zda je v silách Federera tuto hodnotu překonat, se začalo spekulovat již v roce 2013, kdy Švýcar zažíval velmi rozpačitou sezonu, během níž prohrával s hráči, s nimiž to nebylo zvykem, experimentoval s novou raketou a ročník nakonec ukončil na šesté pozici. Tenisový elegán ale dokázal spekulace rázně ukončit, když si v následujících dvou letech zahrát tři grandslamová finále a nadále se pohyboval mezi druhou a třetí pozicí žebříčku ATP.

V letošním roce se ale Roger Federer rozhodl řešit problémy s kolenem operací, která jej připravila o tři měsíce sezony. Švýcar se po ní sice vrátil na tenisové kurty, avšak poté, co se s oblíbeným Wimbledonem rozloučil v semifinále, oznámil, že jeho koleno potřebuje více času na zotavení, a proto učinil těžké rozhodnutí ukončit letošní sezonu.

Přišel tak o jeden z vrcholů tohoto roku, kterým měly být olympijské hry, z nichž mu stále chybí zlatá medaile ve dvouhře. A po odečtení bodů za loňský Turnaj mistrů, na němž přemohl i Novaka Djokoviče, jemuž následně podlehl ve finále, dokonce opustí první desítku žebříčku ATP a klesne minimálně na 16. pozici. Rekord Jimmyho Connorse tak zůstane ještě dlouhé roky nepřekonán, přitom Federerovi stačilo vydržet mezi elitní desítkou o pouhý rok déle.