Moje hlavní přání? Ať mám úplně v pořádku rameno, říká Smitková

- Marek Bartošík

Kvalifikace Roland Garros byla teprve šestým letošním turnajem pro Terezu Smitkovou (471. v žebříčku WTA). Šestadvacetiletá Češka, využívající po zranění pravého ramene chráněný žebříček, podlehla v prvním kole antukového grandslamu americké tenistce Hailey Baptisteové (202.) za 70 minut 4:6 a 2:6. „Soupeřka byla prostě lepší. Moc dobře podávala, šancí na returnu jsem měla málo. Její servis byl relativně rychlý a hlavně dobře umístěný, takže pro mě bylo těžké ji brejknout,“ řekla Tenisovému světu Smitková.

Velmi náročné podmínky – navíc na antuce – Tereze Smitkové jednoduše nesvědčily. Osmifinalistka Wimbledonu 2014 tahala v souboji s devatenáctiletou Hailey Baptisteovou za kratší konec, na víc než šest gemů její výkon nestačil.

„Počasí docela zlobilo, foukalo. Já jsem se na servisu prala, ona to zvládala líp,“ přiznala někdejší 57. tenistka žebříčku WTA.

Terezo, jaký dojem máte ze své hry po absolvovaném utkání v Paříži?
Dnes bylo znát, že bych si pro míče měla víc jít a uhrát si je u sítě. Jinak mám ze své hry docela fajn pocit, i sparingy jsou fajn, ale ještě se mi to nedaří přenést do soutěžních zápasů.

Těch zatím máte spíše méně, Roland Garros bylo vaším teprve šestým letošním turnajem.
Ráda bych toho odehrála víc, ale je to komplikované. I kvůli tomu, že mi padá žebříček, jen obtížně hledám turnaje, kde bych mohla hrát. A antuka není úplně pro mě, i když v Paříži je aspoň o něco rychlejší.

Jak na vás kurty působily? Lukáš Rosol po svém pondělním utkání zmínil, že se cítil spíše jako na tvrdém povrchu.
Některé kurty byly hodně vyfoukané, je to skoro tvrdý povrch bez antuky. Hrála jsem ale na takovém antukovějším.

Už jste zmínila, že dostat se do startovní listiny turnajů není letos žádný med. Jak vypadají vaše plány na týdny před wimbledonskou kvalifikací, která začne za necelý měsíc?
Je to nic moc. Nejraději bych na trávu, což je pro mě optimální povrch. Snažím si vzít i chráněný žebříček, abych se tam dostala, ale zatím to nevypadá. Turnajů je málo a holky je samozřejmě chtějí hrát.

Jak ve vašem případě vlastně chráněný žebříček funguje?
Můžu ho využít na osm turnajů, z toho na dva grandslamy, takže Wimbledon bude druhý. Asi bych ráda zkusila turnaj WTA v Praze, který bude v červenci na tvrdém povrchu.

Od konce srpna 2019 do června 2020 jste neodehrála ani jeden zápas. Co vás tak dlouho trápilo?
Měla jsem problémy s pravým ramenem. Nic na operaci, ale táhlo se to. Rameno sice stále není nejlepší, ale už se to dá…

Vaše situace rozhodně není jednoduchá, nicméně turnajů letos bude ještě mnoho. Co si od nadcházejících týdnů a měsíců přejete?
Hlavně chci mít úplně v pořádku rameno. A moc bych si přála, abych díky chráněnému žebříčku něco uhrála na větších turnajích, kde je vyšší bodové ohodnocení. Chci se zatím posunout alespoň tak, abych mohla hrát v hlavní soutěži na pětadvacítkách (turnaje ITF s dotací 25 tisíc dolarů, pozn. red.). A pak bych se chtěla dostat do kvalifikací grandslamů bez využití chráněného žebříčku.

Roland Garros, Paříž (FRA, 34 367 215 eur, antuka)
1. kolo kvalifikace
TEREZA SMITKOVÁ (471.) – Hailey Baptisteová (USA, 202.) 4:6, 2:6