Tsitsipas potvrdil před Roland Garros skvělou formu. V Lyonu slaví druhý titul

- Jan Vojkůvka

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas bude jedním ze spolufavoritů Roland Garros. Svou skvělou antukovou formu potvrdil na turnaji ve francouzském Lyonu, kde si došel pro druhý titul z letošní antuky. Ve finále porazil ve dvou setech Brita Camerona Norrieho 6:3, 6:3.

Tsitsipas do letošní antukové části sezony vlétl doslova po hlavě. Mladý Řek opanoval Masters v Monte Carlu a následně v Barceloně prohrál až ve finále s Rafaelem Nadalem.

Další dva turnaje mu sice nevyšly podle představ, ale ani tak se neměl za co stydět. Na Masters v Madridu totiž vypadl v osmifinále s pozdějším šampionem Casperem Ruudem (i on vyhrál dva tituly během probíhající antukové sezony) a v Římě padl až po bitvě ve čtvrtfinále s Novakem Djokovičem.

Generálku na Roland Garros si dvaadvacetiletá hvězda odbyla nyní v Lyonu, kde nenašla přemožitele. Pouze v semifinále musel Tsitsipas do tří setů, ale v rozhodujícím dějství Italovi Musettimu uštědřil kanára.

A finále? To už byla z pohledu Tsitsipase jasná záležitost. V souboji s Norriem odvrátil všechny tři brejkboly soupeře, sám Britovi sebral třikrát servis a dokráčel si pro osmý titul na okruhu ATP.

Tsitsipas, jemuž patří post pátého hráče světa, navíc upevnil svou pozici nejlepšího hráče kalendářního ročníku 2021. V tzv. ATP Race, tedy žebříčku, do něhož se započítávají výsledky od začátku této sezony, drží první příčku se ziskem 3360 bodů.

Jeho náskok na druhého Djokoviče činí 440 bodů a kupříkladu Nadal, tedy největší aspirant na zisk trofeje z Paříže, na něj ztrácí 1140 bodů.