Z kvalifikace až do finále. Viďmanová v souboji o titul nestačila na zkušenější soupeřku

- Jan Vojkůvka

Osmnáctiletá Darja Viďmanová se podruhé v kariéře probojovala do finále na okruhu ITF, ale stejně jako loni v Irakliu, tak ani tentokrát v chorvatském Šibeniku neuspěla. V bitvě s mnohem zkušenější Deou Herdželašovou z Bosny prohrála ve třech setech 2:6, 6:3, 4:6.

Viďmanová, jež o sobě mezi profesionálkami dala výrazněji vědět už v minulém roce, kdy se jí povedlo vyhrát na sérii českých přípravných turnajů před restartem sezony akci Svijany Open, se do finále na okruhu ITF probojovala podruhé v kariéře.

Loni v řeckém Irakliu nedosáhla na vítězství po jasné porážce s Rumunkou Andreeou Roscaovou. To její první letošní finále bylo o poznání vyrovnanější, ale souboj s čtyřiadvacetiletou Herdželašovou, která je navíc o více než 400 míst výše postavená v žebříčku, nakonec těsně prohrála.

Mladičká Češka, která v Šibeniku musela nastoupit do kvalifikace a při cestě do finále ztratila jen dvě sady, ztratila první set po ztrátě tří servisů ve čtvrtém, šestém a osmém gemu. Ve druhé sadě naopak byla na kurtu jasně lepší hráčkou a od stavu 2:3 získala čtyři hry v řadě.

Vynutila si tím rozhodující set, v němž ale dost možná zahrály v její neprospěch zkušenosti soupeřky. O šest let starší Herdželašová se urvala do vedení v pátém gemu, kdy prorazila české tenistce podání a duel se jí povedlo i přes menší obtíže v desáté hře, v níž čelila brejkbolu, dopodávat.

Viďmanová ovšem může být se svým vystoupením v Šibeniku více než spokojená. Postupem do finále si zajistí budoucí posun v žebříčku a opět prokázala, že patří k výrazným českým talentům.