ITF

Bizarní turnaj a třetí trofej! Teď mě čeká maturita, usmívá se Lehečka

- Radek Štohl, Jan Kousal

Mezinárodní turnaj může přinést i netradiční cestu. Zvláště tu za titulem. Šampion z podniku nižší kategorie v Jablonci nad Nisou Jiří Lehečka během předposledního květnového týdne vyzval čtyři krajany, v boji o trofej poté Ukrajince Vitalij Sačka. „Z tohoto pohledu to byl bizarní turnaj. S Vitaljm navíc spolu v Prostějově trénujeme, umí hodně dobře česky. Nebylo to jednoduché," přiznává talentovaný Lehečka, který si na severu Čech dokráčel pro druhý titul sezony.

Dalibor Svrčina, Martin Krumich, Patrik Rikl a Jan Šátral. Zmínění krajané se Jiřímu Lehečkovi v průběhu týdne postavili do cesty, ani jeden z nich však člena širšího daviscupového výběru neporazil. Nepodařilo se to ani o čtyři roky zkušenějšímu Vitalij Sačkovi, kterého devatenáctiletý mladík přehrál 6:3, 6:2.

„Po zápase panují neskutečné pocity. Jsem rád, že se mi turnaj podařilo dotáhnout do vítězného konce. Herně jsem se cítil dobře. Navíc jsem tady doma, tenisově jsem zde vyrůstal," připomíná někdejší člen působení v Severočeská tenisová o.s. 

Boj o titul v Jablonci nad Nisou si vyzkoušel už před dvěma lety. Tehdy však nedokázal vyzrát na Patrika Rikla, se kterým prohrál 6:7(3), 3:6. „Na finále jsem si vzpomněl, problesklo mi hlavou. Dokázal jsem to však vymazat. Napodruhé se mi podařilo vyhrát," těší Lehečku

Prvotní minuty nedělního střetnutí přitom patřily ukrajinskému soupeři. „Začátek zápasu byl z obou stran hodně nervózní. V úvodu jsem zahrál extrémně špatně, udělal jsem šest chyb, to se prostě vyhrát nedá. Potom se mi naštěstí povedlo vzít brejk zpátky, hrál jsem v klidu," popsal Lehečka, který po ztrátě servisu v první hře dokázal protihráče hned rebrejknout.

Koncovka sady patřila českému mladíkovi. Za stavu 4:3 navíc zvládl těžký gem na returnu, při kterém zužitkoval čtvrtý nabídnutý brejkbol. „O něco lépe jsem servíroval, v důležitých chvílích pomohl servis," popsal klíčové okamžiky úvodní sady.

Ve druhém setu domácí tenista dvakrát uspěl na returnu, zásluhou čehož si dokráčel pro titul. Vítězství mu přitom nespadlo jen tak do klína. „Vitalij byl v delších výměnách výborný, cítí se při nich jako ryba ve vodě, sedí mu. Snažil jsem se hrát svoji hru, která není přes tolik výměn, dobře servírovat, chodit do returnu a tlačit od prvního míče. Když se to povedlo, body pro mě chodily," pochvaloval si Lehečka.

Tenisové radosti a starosti nyní musí hodit za hlavu a naopak přepnout do studijního módu. „V následujících týdnech mě čeká maturita, kterou věřím, že udělám. Po čtrnácti dnech po školních povinnostech letím na challenger do Kazachstánu, poté budu hrát challenger v Prostějově," nastínil v listopadu dvacetiletý Jiří Lehečka další plány. 

Finále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (290.) – Vitalij Sačko (UKR, 320.) 6:3, 6:2