Napřed kanár, pak velkolepý obrat! Paulson s Riklem slaví deblový titul

- Jan Vojkůvka

Čeští tenisté Andrew Paulson a Patrik Rikl dotáhli své působení na turnaji v Jablonci až k zisku deblového titulu. Turnajové čtyřky prožily pořádně turbulentní finále, když v prvním setu utržily kanára, načež se nadechly k parádnímu obratu a zvítězily nad nasazenými trojkami Vladimirem Ignatikem a Vitalijem Sačkem 0:6, 6:2, 10:7.

Finále, které se hrálo v rychlém tempu a trvalo pouhých 64 minut, nabídlo dva zcela rozdílné obrázky hry. V prvním setu vše nasvědčovalo tomu, že český pár na turnajovou trofej nemá šanci dosáhnout.

Ignatik se Sačkem dvorci vládli, vyhráli 24 míčků oproti pouhým 12 na straně Čechů a nadělili jim nepopulárního kanára.

Pak se ale Paulson s Riklem nadechli k velkolepému obratu. Finalisté turnaje ITF v Praze z minulého týdne se rychle ujali vedení 3:0 a výhodu brejku si donesli až do koncovky, ve které přidali za stavu 5:2 ještě jeden brejk.

O deblových šampionech z Jablonce tak musel rozhodnout supertiebreak. V něm Paulson s Riklem dokázali vytěžit maximum ze své herní převahy, ke které se nakopli v prostřední sadě. Za stavu 3:3 zlomili skóre ve svůj prospěch a dostali se do vedení 7:3 a následně si dokráčeli pro pět mečbolů za stavu 9:4. Ignatik se Sačkem sice tři mečboly odvrátili, ale čtvrtý v pořadí se už domácím hráčům povedlo využít.

Česká dvojice spolu v této sezoně hraje pravidelně a sbírá velké úspěchy. V Jablonci domácí pár získal už třetí letošní titul, když v únoru dvakrát triumfoval v Petrohradu. Kromě toho se Paulson s Riklem dostali do finále challengeru v Ostravě a rovněž do finále turnaje ITF v Praze.