Dlouhá pauza pokračuje. Wawrinka vynechá Roland Garros, vrátí se až na trávě

- Marek Bartošík

Grandslamové Roland Garros se letos musí obejít bez velké stálice. Stan Wawrinka, který na pařížské antuce nastupoval nepřetržitě od roku 2004, se tentokrát druhého grandslamu sezóny nezúčastní. Někdejší třetí hráč žebříčku se ke svému odhlášení nevyjádřil, jeho rozhodnutí ale velmi pravděpodobně souvisí s operací levého chodidla, kterou podstoupil koncem března.

Stan Wawrinka se v poslední dekádě zapsal zlatým písmem do statistik Roland Garros. Švýcarský tenista, jehož hru zdobí parádní jednoručný bekhend, se na pařížské antuce dočkal triumfu v roce 2015. Následovalo semifinále (2016) a finále (2017), kromě toho zapsal ještě dvě čtvrtfinálové účasti (2011, 2019).

Letos však populární Švýcar další kvalitní výsledek ze slavného antukového turnaje nepřidá. Po březnové operaci levého chodidla, která byla podle jeho slov drobnějšího rázu, absentuje už skoro dva měsíce. Vynechal tak Masters v Miami i kompletní antukovou sezónu.

Aktuálně 24. hráč žebříčku figuruje ve startovní listině pro travnatý turnaj kategorie ATP 250 ve Stuttgartu, který se uskuteční od 8. června, tedy souběžně s druhým hracím týdnem Roland Garros.

Šestatřicetiletý Wawrinka má o motivaci pro travnatou část sezóny postaráno, jelikož dosud čeká na premiérovou trofej ze specifického zeleného podkladu. A hlavně Wimbledon zůstává jediným grandslamem, jenž mu chybí ve sbírce.

Pokud by v All England Clubu senzačně dokráčel pro trofej, zkompletoval by kariérní grandslam. Maximem Wawrinky na nejslavnějším tenisovém turnaji světa je však „pouze“ čtvrtfinále z let 2014 a 2015. Při svých čtyřech posledních účastech navíc ani jednou nepřešel přes druhé kolo.