Příliš slabá konkurence? Djokoviče tentokrát v Bělehradě prověří hlavně krajané

- Marek Bartošík

Až v sobotu 22. května vypukne turnaj kategorie ATP 250 v Bělehradě, bude konkurence pro domácí hvězdu Novaka Djokoviče o poznání slabší než v případě první akce, konané v dubnu. Nejlepší hráč světa figuruje ve startovní listině generálky na Roland Garros jako jediný tenista z elitní desítky, z Top 20 ho doplňuje pouze Gaël Monfils (14. v žebříčku), který se nejen kvůli zranění výsledkově i herně trápí. Turnajovou trojkou by měl být Nikoloz Basilašvili (31.), čtyřkou Adrian Mannarino (37.).

Když se v srbském Bělehradě konal před měsícem první letošní turnaj ATP, zápolili na tamní antuce třeba Matteo Berrettini či Aslan Karacev. Původně přislíbenou účast nakonec zrušil kvůli nepřipravenosti Dominic Thiem.

Druhá letošní akce na stejném místě, nazvaná tentokrát Belgrade Open, však bude mít především kvůli méně atraktivnímu termínu bezprostředně před Roland Garros o poznání skromnější obsazení. Kromě patriota Djokoviče bude jedinou větší hvězdou na bělehradském podniku francouzský šoumen Gaël Monfils.

Do Srbska dále zavítá Nikoloz Basilašvili, jenž letos ovládl turnaje v Dauhá a Mnichově. Na první zmíněné akci dokonce skolil Rogera Federera. Nevyzpytatelný Gruzínec ale letos zároveň hned desetkrát nezvládl své úvodní utkání na turnaji (včetně Madridu a Říma).

Mezi osmičku nasazených by se měli vejít ještě Francouz Adrian Mannarino a srbské kvarteto Dušan Lajovič (40.), Filip Krajinovič (41.), Miomir Kecmanovič (47.) a Laslo Djere (54.).

Z nenasazených hráčů budou na kvalitní výsledek útočit mimo jiné Francouzi Jérémy Chardy (57.) a Lucas Pouille (85.), Američan Tennys Sandgren (67.) či Argentinec Federico Delbonis (50.), který minulý týden na Masters v Římě překvapil postupem do čtvrtfinále.

Třiatřicetiletý Djokovič má v rodném Bělehradě vzhledem k nepříliš kvalitnímu startovnímu poli velkou šanci na zisk trofeje. Při svém prvním letošním pokusu neuspěl, když podlehl v epickém semifinále Aslanu Karacevovi 5:7, 6:4 a 4:6.

Srbský tenista dosud ovládl turnaj v srbském hlavním městě dvakrát, a sice v letech 2009 a 2011. O vítězi Belgrade Open 2021 bude jasno v sobotu 29. května, o den později začne hlavní soutěž Roland Garros.

Ve stejném termínu, tedy 22. – 29. května, se bude hrát ještě v italské Parmě, kde seznamu přihlášených vévodí 28. hráč žebříčku Lorenzo Sonego.