Nebývalé trápení amerického mužského tenisu. Poprvé v historii není žádný Američan v TOP 30

- Jan Vojkůvka

Spojené státy patřily v historii mužského tenisu k nejsilnějším zemím, v nichž se rodili ti nejlepší tenisté. Dominance hráčů z této země zajišťovala přísun grandslamových titulů i neochvějné dominování světovému žebříčku. To je však již minulostí a zdá se, že propad amerického mužského tenisu dál pokračuje. Poprvé od zavedení počítačového žebříčku není žádný Američan v TOP 30.

Jimmy Connors, John McEnroe, Pete Sampras, Andre Agassi, Jim Courier a Andy Roddick. Těchto šest amerických tenistů se od zavedení počítačového žebříčku (23. srpna 1973) prostřídalo na čele mužského žebříčku.

Naposledy se americká vlaječka u muže na prvním místě světa objevila 1. února 2004. O den později Roddicka, posledního amerického šampiona z grandslamu (US Open 2003), vystřídal na čele Roger Federer.

Právě éra Federera, Rafaela Nadala, a později Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho, započala postupný sestup amerického mužského tenisu. Ten poznal minulý týden nové dno, kterým je absence Američanů v elitní třicítce žebříčku, a to poprvé od „zavedení počítače“.

Američané sice mají v první stovce hned deset tenistů, ale jejich postavení není pro tuto silnou tenisovou zemi dostačující.

Nejvýše postavený je třiadvacetiletý Taylor Fritz na 32. příčce světa. O dvě příčky níž je veterán John Isner a na 35. místě sídlí po velkém úspěchu z Říma (semifinále) Reilly Opelka. V první stovce jsou ještě Tommy Paul, Sebastian Korda, Sam Querrey, Tennys Sandgren, Frances Tiafoe, Marcos Giron a Steve Johnson.

Takové zastoupení v první stovce by brala asi každá tenisová země. Na druhou stranu, Spojené státy jsou zvyklé na trochu jiné pozice a touží po něčem trochu jiném, než je pouhá kvantita. Nutně se touží odrazit ze dna a obnovit zašlou slávu plnou grandslamových titulů a hráčů na nejvyšších postech žebříčku.

Cesta zpět ale bude hodně dlouhá a trnitá.