ATP

Jubilejní 10. Masters z Říma! Nadal ve finále udolal Djokoviče

- Radek Štohl

Mohlo si Masters v Římě přát lepší závěr? Velmi napínavé finále mužské dvouhry nakonec ovládl Rafael Nadal, který udolal Novaka Djokoviče po sadách 7:5, 1:6, 6:3. Nadal tak na prestižní akci triumfoval už podesáté v kariéře, svého odvěkého rivala porazil po osmadvacáté. Djokovič ve vzájemných zápasech má stále o utkání navrch.

Oba tenisté se při cestě do finále museli pořádně otáčet. Rafael Nadal měl v osmifinále velké starosti s Denisem Shapovalovem, proti kterému prohrál první sadu a v následujících dvou byl vždy o brejk pozadu.

Ani Novak Djokovič neměl snadnou cestu do boje o titul. Zkušeného Srba především prověřil Stefanos Tsitsipas, jenž v semifinále vedl 6:4, 4:2, přičemž výhodu brejku měl také v závěrečné sadě.

Jak Nadal, tak Djokovič však své těžké zkoušky ustáli. V neděli odpoledne tak mohl vypuknout jejich 57. vzájemný duel.

Lepší vstup si připsal Djokovič, srbský borec hned ve druhé hře uspěl na returnu, o náskok ale okamžitě přišel. Sada se lámala až v koncovce, kdy Nadal za stavu 6:5 získal druhý brejk.

Druhé dějství však jednoznačně ovládl Djokovič. Zkušený Srb ve třetí hře nejprve zažehnal brejkbol, posléze vybojoval brejk, což se mu podařilo také za stavu 4:1. Sadu posléze ukončil po třetím využitém setbolu.

Nadal se ve třetím setu pořádně zapotil za stavu 2:2, kdy odvracel dvě šance soupeře. Samotný Španěl následně čistou hrou prolomil soupeři servis. I když v osmém gemu ještě nevyužil mečbol na returnu, při vlastním podání si už dokráčel pro 36. trofej z turnaje kategorie Masters.

Internazionali BNL D´Italia, Řím (muži, ITA, 1 835 490 USD, antuka)
Finále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) Rafael Nadal (ESP, 3.) 5:7, 6:1, 3:6