WTA

Karolína Plíšková: Byl to děsný zápas, cítila jsem se šíleně

- Radek Štohl

Ani nejtemnější myšlenky tento scénář snad nepředvídaly. Vždyť Karolína Plíšková z posledních čtrnácti zápasů na římské antuce nezvládla jediný. Druhá porážka se dostavila o to krutějším způsobem. Během 46 minut prestižního finále neuhrála jediný gem.

Papírové předpoklady před zápasem mluvily pro Igu Šwiatekovou. Stále úřadující šampionka Roland Garros nakonec českou soupeřku přehrála suverénně. „Hrála vážně skvěle, velmi rychle. Byla prostě neuvěřitelná. Zvláště dnes fantasticky umísťovala míčky do kurtu, přesně k lajnám, navíc výborně servírovala," vysekla Karolína Plíšková poklonu devatenáctileté Polce.

Podle Plíškové byl jedním z důležitých faktorů jednoznačný úvod duelu. „Do utkání nastoupila ve velkém stylu, předváděla velmi agresivní tenis. Dodalo jí to sebevědomí, byla na vlně, nechybovala. Když by se to možná od úvodu táhlo přes shody, mohl se zápas ubírat trochu odlišným směrem," domnívala se na pozápasové tiskové konferenci někdejší první hráčka světového žebříčku dvouhry.

Skvělý výkon Igy Šwiatekové by však s největší pravděpodobností tak jednoznačný výsledek nepřipravil. Svůj negativní podíl na tom měla také hra Karolíny Plíškové. „Nepředvedla jsem svůj nejlepší tenis, dokonce jsem mu nebyla ani blízko. Bylo to tak pět procent toho, co jsem schopna zahrát," smutní žebříčkově nejlepší Češka současnosti.

„Extrémně mi komplikovala, abych předváděla svoji hru. Cítila jsem se šíleně, zažila jsem děsný zápas. Během celého utkání jsem zahrála pouze několik kvalitních úderů. Tento výsledek je kombinací obou výkonů, což se někdy může přihodit," vidí Plíšková celou situaci pragmaticky.

Iga Šwiateková mimo jiné potvrdila, proč ovládla uplynulé French Open, kde neztratila jediný set. Soupeřkám navíc za 7 zápasů dohromady dovolila uhrát pouhých 28 gemů. „Na antuce působí velmi sebevědomě, její výsledky rozhodně nejsou o náhodě. Zažila velmi úspěšný loňský rok. Skvěle se jí rovněž daří v letošní sezoně," chválí česká jednička mladou naději světového tenisu.

I přes nevydařený finálový zápas se Karolína Plíšková za tenisovým týdnem v Římě může dívat pozitivně. „Po takovém výsledku je to velmi těžké. Na druhou stranu kvůli těmto 46 minutám nemůžu zapomenout na to, co jsem předváděla celý týden. Mám za sebou kvalitní zápasy, porazila jsem skvělé hráčky," připomenula výhry nad Jelenou Ostapenkovou nebo Petrou Martičovou.

Plíškovou nyní čeká několik dní oddechu. Poté se už bude plně koncentrovat na Roland Garros, které začíná přesně za 14 dní.