Dost nejistoty! Federer vyzývá pořadatele olympiády k rozhodnutí

- Jan Vojkůvka

Kolem olympijských her v Tokiu stále panují nejasnosti. Byť se zdálo, že konání sportovního svátku po loňském odkladu nemůže nic ohrozit, situace v Japonsku není dobrá. V Tokiu rostou případy nákazy covidem, stejně jako v celém Japonsku, kde aktuálně mají nejhorší čísla od samotného počátku pandemie. K tomu roste nechuť domácích obyvatel ke konání olympiády...

Olympijské hry v Tokiu, které mají odstartovat 23. července, nemají mezi japonským obyvatelstvem zrovna velkou podporu. Naopak roste základna odpůrců tohoto sportovního svátku, kteří poukazují na fakt, že v době, kdy roste virová nálož mezi obyvatelstvem, je příliš nebezpečné olympiádu pořádat.

Samotní organizátoři i Mezinárodní olympijský výbor prozatím možné další zrušení či hýbání s termínem Her odmítají. Důvody jsou ryze pragmatické – zrušení olympiády by Japonsku zanechalo obrovské dluhy. Ze strany veřejnosti ovšem roste nepříjemný tlak.

Současná situace se vůbec nelíbí Rogeru Federerovi, olympijskému šampionovi z deblu v roce 2008 a stříbrnému medailistovi ze singlu v roce 2012. Ten by rád, podobně jako další sportovci, znal definitivní stanovisko pořadatelů, jak to vlastně letos bude. „Je to složité, protože moc informací nemáme,“ podotkl hvězdný Švýcar v rozhovoru pro televizní kanál Leman Bleu.

„Popravdě, nevím, co si mám myslet. Dává mi to pocit, že se olympiáda uskuteční, ačkoliv se k nám dostávají zprávy o tom, že lidé v Tokiu jsou proti pořádání olympijských her,“ pokračoval Federer, podle nějž by se měla nejistota kolem olympiáda vyřešit a ukončit.

„Strašně rád bych hrál na olympiádě a vybojoval pro Švýcarsko medaili. Byl bych na to pyšný. Ale pokud by se kvůli současné situaci nemohly Hry pořádat, byl bych první, kdo by to chápal,“ upozornil. „Všichni sportovci potřebují jen jedno. Tím je rozhodnutí, jestli se olympiáda bude konat, nebo nebude.“

„Víme, jak je situace proměnlivá, ale v tuto chvíli máme dojem, že se olympiáda konat bude. Také se můžete jako jednotlivec rozhodnout, jestli vůbec chcete jet. Zároveň, pokud máte pocit, že je k olympiádě příliš velký odpor veřejnosti, možná je pak lepší tam nejet. Nevím,“ krčil rameny na závěr.

Olympijský tenisový turnaj má startovat 24. července, tedy pouhý den po zahájení olympiády.