Vítej zpět, Rogere! Navrátilec Federer zná svůj los na turnaji v Ženevě

- Marek Bartošík

Mohlo by se zdát, že příští týden se na menších akcích ATP nic speciálního dít nebude. To by se ale nesměl na turnaji ve švýcarské Ženevě vracet po více než dvouměsíční absenci na okruh Roger Federer (8. v žebříčku). Dvacetinásobný grandslamový šampion bude na podniku kategorie ATP 250 plnit roli nasazené jedničky, přičemž jeho hlavními vyzyvateli budou Denis Shapovalov (14.), Casper Ruud (16.), Grigor Dimitrov (17.) a Cristian Garín (22.).

Ve svých devětatřiceti letech se Roger Federer vůbec poprvé objeví na turnaji v Ženevě, který se vrátil do kalendáře ATP v roce 2015. Legendární Švýcar si vybral menší domácí podnik jako vhodnou přípravu pro nadcházející antukový grandslam Roland Garros (hlavní soutěž začíná 30. května).

Federer se od semifinále Australian Open 2020 představil na kurtech pouze na jediném turnaji, a sice letos v březnu, kdy v Dauhá uhrál čtvrtfinále. Od té doby se hvězdný tenista, jenž loni absolvoval dvě operace pravého kolene, věnoval výhradně tréninku.

Vítěz Roland Garros 2009 si nyní ověří úroveň své hry na antuce v Ženevě, kde má jako nejvýše nasazený v prvním kole volný los. Ve druhé rundě narazí v úterý od osmnácti hodin na lepšího z dvojice Pablo Andújar (76.), Jordan Thompson (62.). Ani s jedním tímto hráčem se Švýcar dosud neutkal.

Jestliže Federer vstup do turnaje zvládne, pak by v případném čtvrtfinále narazil na jednoho ze čtveřice Cristian Garín, Márton Fucsovics (44.), Marin Čilič (43.) a Dominic Stephan Stricker (421.).

V semifinále by měl podle papírových předpokladů čekat Casper Ruud, ve finále Denis Shapovalov, případně Grigor Dimitrov. Vítěz akce, dotované částkou 481 270 eur, získá 250 bodů do žebříčku ATP.

Kompletní los antukového turnaje v Ženevě naleznete zde.