Komplikace pro Halepovou. Přijde světová trojka o Roland Garros a Wimbledon?

- Jan Vojkůvka

Turnaj v Římě ve středu předčasně skončil pro rumunskou hvězdu Simonu Halepovou. Světová trojka se v utkání proti Angelique Kerberové zranila a musela za stavu 6:1, 3:3 duel skrečovat. Vyšetření navíc odhalilo trhlinu v lýtkovém svalu. Byť další vyšetření, včetně magnetické rezonance, teprve Halepovou čeká, již nyní je její účast na nejbližších dvou grandslamech ve vážném ohrožení.

Halepová se v duelu s Kerberovou zranila ve chvíli, kdy se snažila returnovat druhé podání soupeřky za stavu 3:3. Pokusila se sice hrát dál, ale hned po dalším fiftýnu si nechala zavolat turnajovou doktorku, která neměla pro rumunskou hvězdu dobré zprávy.

Nejen, že Halepová musela utkání kvůli velkým bolestem skrečovat, ale následně se ukázalo, že si světová trojka natrhla lýtkový sval, jehož léčba se může nepříjemně protáhnout.

Kvůli zranění s největší pravděpodobností přijde o blížící se Roland Garros, které startuje v Paříži 30. května. A v ohrožení je podle předběžných informací i účast ve Wimbledonu, kde Halepová má obhajovat titul z roku 2019.

Z ultrazvuku, který Halepová již podstoupila, totiž není zřejmé, jak vážné její zranění je. Pokud by se jednalo o malou trhlinku, existuje i teoretická naděje, že by se mohla stihnout uzdravit do konce května, byť tato šance je velmi malá. Pokud by bylo zranění naopak vážnější, pak by nejspíš přišla o kompletní travnatou část sezony včetně zmíněné obhajoby ve Wimbledonu.

To by byla pro Rumunku velká rána, a to i s ohledem na pořadí ve světovém žebříčku. Za Wimbledon by totiž měla odepsat všech 2000 bodů a s případnou neúčastí na Roland Garros by ji tak čekal pád na konec první desítky, ne-li na horší pozice.

O olympijské hry v Tokiu, na kterých tenisový turnaj startuje 24. července a na nichž má být Halepová v roli vlajkonošky rumunské výpravy, by naopak přijít neměla. To je pro ni dobrá zpráva i s ohledem na to, že po zisku olympijské medaile velmi touží. Na vážnosti jejího zranění ovšem záleží i to, v jakém stavu by do Japonska přiletěla.