Řím Plíškové svědčí! Česká tenistka pomstila Kvitovou a je ve čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Oblíbený turnaj v Římě zatím Karolíně Plíškové svědčí. Vítězka z roku 2019 a loňská finalistka se dokázala v osmifinálovém utkání popasovat s ruskou veteránkou Verou Zvonarevovou, kterou porazila ve dvou setech 7:5, 6:3 a zahraje si třetí letošní čtvrtfinále.

Byť Karolína Plíšková hodně sází ve své hře na svůj servis, prozatím je pro ni paradoxně úspěšnější v probíhající sezoně antuková část, při níž není podání až tak drtivou výhodou. Zatímco na betonech si připsala letos jen jedno čtvrtfinále, na antuce se české hráčce povedlo projít mezi osmičku nejlepších už podruhé. Oproti Stuttgartu navíc zvládla oba své zápasy vyhrát ve dvou setech.

„Za poslední čtyři roky jsem tu byla jednou ve čtvrtfinále, jednou ve finále a jednou jsem vyhrála, teď jsem zase ve čtvrtfinále... Myslím, že mi to tu docela jde,“ usmívala se po utkání na tiskové konferenci Plíšková.

Po hladké výhře nad Anastasijí Sevastovovou se tentokrát prosadila v utkání s bývalou světovou dvojkou Verou Zvonarevovou, přemožitelkou Petry Kvitové ze středečního utkání 2. kola. Rusku, která se k tenisu vrátila v roce 2017 a Plíškovou před třemi roky hladce porazila, tentokrát přehrála.

„Jednou jsme spolu hrály, bylo to před dvěma nebo třemi roky v Moskvě. To byl pro mě hrozný zápas,“ zavzpomínala Plíšková. „I dnes to byl těžký zápas, protože je velká bojovnice a nedává nic zadarmo. Už tu porazila Petru, což pro ni bylo velké vítězství. Takže za svůj výkon jsem ráda.“

Nebylo to ovšem vůbec jednoduché. V prvním setu si Plíšková vypracovala hned třikrát vedení s výhodou brejku, ale třikrát ji dokázala Zvonarevová rebrejknout. Až brejk v jedenácté hře, v pořadí čtvrtý na straně české hráčky, se ukázal být rozhodujícím. Plíšková totiž záhy ukončila úvodní dějství čistou hrou.

Ve druhém setu tolik brejků k vidění nebylo, ačkoliv brejkbolů bylo opět požehnaně (celkem 15). Plíšková prorazila servis Rusky v první hře, ale hned v dalším gemu Zvonarevová vyrovnala. Následně česká hráčka nevyužila dva brejkboly ve třetí hře a Zvonarevová neproměnila žádný ze čtyř brejkbolů ve čtvrtém gemu.

Od té chvíle ovšem Plíšková předváděla na servisu velmi dobrý výkon, žádný brejkbol soupeřce už nenabídla. Naopak sama na returnu dál řádila, soupeřce odskočila v sedmé hře a v devátém gemu, opět na returnu, duel zakončila.

„Fyzicky jsem na tom docela dobře. Navíc mi, podle mě, pomohlo získat sebedůvěru, když jsem dokázala odehrát a vyhrát pár třísetových zápasů na antuce. Na začátku sezony jsem naopak pár takových těžkých zápasů ztratila, což mi moc nepomohlo,“ podotkla ke zlepšeným výkonům, které v Římě předvádí. „Teď mám pocit, že se všechno otáčí k lepšímu. Má hra je lepší.“

Ve čtvrtfinále česká tenistka vyzve Jelenu Ostapenkovou.