Tenisté budou moci v Paříži na hodinu denně opustit bublinu. Jak to bude s diváky?

- Filip Lefenda

Dobré zprávy pro účastníky blížícího se Roland Garros. Navzdory omezením před šířením koronaviru budou moci tenisté opustit v průběhu grandslamu na hodinu denně turnajovou bublinu, a to v rámci tzv. „osobního volna“. Do ochozů by pak během konání akce mělo zavítat téměř 120 tisíc diváků.

„Nechceme, aby byli účastníci turnaje připoutáni pouze k hotelu a areálu Rolanda Garrose,“ vysvětlil vstřícný krok ředitel antukového grandslamu Guy Forget. Tenisté tak budou moci na hodinu denně zavítat dle svého uvážení do ulic francouzské metropole.

I nadále však pochopitelně budou platit určitá omezení. Hráči a hráčky budou ubytování ve dvou hotelech, v nichž budou mít přístup do restaurací a fitcenter. Ve dny, kdy nebudou hrát zápasy, ovšem nebudou smět do areálu.

Do toho naopak zavítají fanoušci. Pokud se bude epidemiologická situace ve Francii nadále zlepšovat, očekává se postupné rozvolňování. V termínu od 30. května do 8. června by mohlo denně ochozy navštívit celkem 5388 diváků. Následně by se měl počet zvýšit až na 13 146 návštěvníků.

Celkově by pak měli pořadatelé prodat 118 611 lístků. V loňském roce, kdy musel být turnaj výjimečně přesunut až na září, šlo pouze o 15 tisíc.

Novinkou letošního ročníku budou noční zápasy pod umělým osvětlením. Vzhledem k aktuálnímu omezení pohybu po 21. hodině se však budou hrát v prvních dnech na zastřešeném centrálním dvorci bez diváků.

Roland Garros měl v Paříži původně začít 23. května. Pandemie koronaviru nakonec termín o týden posunula na 30. května. Mužský šampion bude znám v neděli 13. června, ženská vítězka o den dříve.