Ochranku, prosím! I takový byl šestý nejdelší zápas historie

- Michal Hladký

Pondělní zápas prvního kola turnaje WTA 1000 v Římě mezi Španělkou Sarou Sorribesovou Tormovou a domácí Camilou Giorgiovou nabídl neskutečné drama. Nejdelší duel letošní sezony trval tři hodiny a jednapadesát minut, přičemž první jmenovaná zvítězila po setech 7:6(4), 6:7(7) a 7:5. Nicméně kromě maratonské bitvy se řeší i incident, v rámci kterého si rozhodčí přivolala na kurt ochranku.

Už od první sady bylo jasné, že výsledek pondělního utkání římského turnaje bude záležet na psychické odolnosti obou soupeřek. Úvodní set nakonec ovládla Sara Sorribesová Tormová, a to 7:6(4). Pomohlo jí k tomu i naprosté selhání Camily Giorgiové na servisu, neboť domácí tenistka napáchala hned sedm dvojchyb a úspěšnost jejího prvního podání činila 49 %.

Naopak ve druhém dějství se trápila Španělka. 51. hráčka světového žebříčku předvedla pět dvojchyb a měla jediné štěstí, že se pořádně vzchopit nedokázala ani Giorgiová. Celou sadu doprovázely brejkboly na obou stranách, kterých ve výsledku bylo šestnáct, z toho osm proměněných.

Camila Giorgiová vedla už 5:2, přesto musel set rozhodnout tiebreak. V něm měla Italka navrch, dokonce světelná tabule v jednu chvíli ukazovala výsledek 6:2 v její prospěch. Pokud by si ovšem někdo myslel, že to bude domácí tenistce stačit, mýlil by se.

Sorribesová Tormová srovnala na 6:6 a vše nasvědčovalo tomu, že využije své psychické výhody. Jenže mentální hra pokračovala, držitelka titulu z mexické Guadalajary set zakončila dvojchybou.

Ani závěrečná sada televizní diváky v klidu nenechala. Giorgiová si vypracovala pohodlné vedení 4:0, avšak poté došlo u ní k neskutečnému zkratu. Neuhrála ani jednu hru na svém servisu a soupeřce podlehla 5:7.

Tři hodiny a jednapadesát minut trvající klání bylo tím nejdelším v sezoně, šestým v historii. Sorribesová Tormová vyzrála na Italku díky svému obranářskému stylu, kdy jí odvracela vysoké míče na základní čáru a čekala, kdy Giorgiová zkazí.  

A že se to stávalo často. Devětadvacetiletá tenistka předvedla v zápase neuvěřitelných 86 nevynucených chyb.

Kromě naprosto šílené bitvy obíhá médii i incident, kdy si rozhodčí na umpire, Morgane Laraová, přivolala na kurt ochranku. A to kvůli Sergiovi Giorgimu, otcovi italské hráčky, který je i jejím trenérem. Ten se podle jejích slov choval šíleně, nejspíše kvůli některým sporným výměnám.

Naštěstí její zásah potřeba nebyl.