Z oblíbeného Madridu do vyčerpávajícího Říma. Lítá to tady míň, ví Kvitová

- Marek Bartošík

Petra Kvitová (10.) má za sebou úspěšný vstup do turnaje v Římě, když porazila Polku Magdu Linetteovou (46.) 1:6, 6:0 a 6:2. Česká lvice po nevydařeném prvním setu zabrala a nakonec slavila po 95 minutách poměrně rychlé třísetové vítězství. Na pozápasové tiskové konferenci promluvila o utkání a také specifických podmínkách v italské metropoli.

„Bylo to takové ženské skóre. Trochu mě překvapilo, že to ve třetím setu nebylo 7:6,“ glosovala po duelu Kvitová. „V prvním setu jsem kazila skoro všechno. Od začátku druhého setu, kdy jsem si podržela servis a brejkla ji, už to bylo o moc lepší.“

Jednatřicetiletá Češka se do Říma přesunula z Mutua Madrid Open, na němž prohrála ve vyrovnaném čtvrtfinále se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Na rozdíl od Madridu, kde Kvitová posbírala už tři trofeje, se jí v Římě tolik nedaří. Ze sedmi dosavadních účastí zapsala pouze dvakrát čtvrtfinále (2012, 2015).

„V Madridu to díky nadmořské výšce lítá. Hrajeme se stejnými míči, ale tady v Římě působí jako těžší. Sice lítají, ale někdy mi přijde, že mě z nich bolí ruka,“ komentovala dvojnásobná wimbledonská šampionka.

„Na kurtech je tady více antuky. Madrid je více jako halový turnaj a nefouká tam,“ doplnila.

Kvitová se ve druhém kole římského podniku utká se zkušenou Ruskou Věrou Zvonarevovou (113.), proti níž odehrála v letech 2009–2011 hned šest zápasů (bilance 3:3).

„Už je to dlouho, co jsme proti sobě hrály. Vrací se, zvládla kvalifikaci, takže stoprocentně umí hrát,“ poznamenala ke své další soupeřce česká tenistka.

Internazionali BNL D´Italia, Řím (ženy, ITA, 1 835 490 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Magda Linetteová (POL, 46.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 6:1, 0:6, 2:6