Sebevědomý vzkaz legendám. Zverev v Madridu navázal na 11 let starý kousek Roddicka

- Marek Bartošík

Naposledy v Miami 2004 a 2010 se díky Andymu Roddickovi stalo, že hráč nepatřící do tzv. „Velké čtyřky“ vyhrál dvakrát stejný turnaj kategorie ATP Masters 1000. Tento zápis alespoň platil do minulého týdne, kdy silnou blokádu Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Rogera Federera a Andyho Murrayho prolomil Alexander Zverev, jenž na antuce v Madridu navázal na svůj triumf z roku 2018.

Největší tenisové turnaje jsou dlouhá léta kořistí především Djokoviče, Nadala, Federera a Murrayho. O slovo se ale stále důrazněji hlásí nastupující generace – stačí zmínit, že dosavadní letošní Masters ovládli Hubert Hurkacz (Miami), Stefanos Tsitsipas (Monte Carlo) a Alexander Zverev (Madrid).

Právě čtyřiadvacetiletý Zverev potvrdil, že je na „tisícovkách“ schopen opakovaného úspěchu. V Madridu už slavil titul v roce 2018, ještě o rok dříve byl šampionem v Římě a Montréalu. K tomu čtyřikrát padl až ve finále (Miami a Řím 2018, Šanghaj 2019, Paříž 2020).

Na kontě tak má už čtyři trofeje z akcí Masters, což mu v historickém žebříčku stačí na dělené patnácté místo (společně se Švédem Stefanem Edbergem, Ukrajincem Andrejem Medveděvem a Španělem Juanem Carlosem Ferrerem).

Finalistovi loňského US Open schází jeden triumf, aby poskočil na dělené deváté místo po bok svého krajana Borise Beckera, Američany Jima Couriera a Andyho Roddicka, Chilana Marcela Ríose, Brazilce Gustava Kuertena a Rusa Marata Safina.

Mezi aktivními hráči je Zverev dokonce pátý, vícekrát na Masters slavili pouze členové „Velké čtyřky“, tedy Djokovič (36), Nadal (35), Federer (28) a Murray (14).

Zverev má rozhodně potenciál, aby se alespoň přiblížil výkonu Murrayho. Pro německého reprezentanta však bude v následujících měsících a letech klíčové, aby se dočkal vytouženého grandslamového titulu. Loni mu v New Yorku chyběl pouhý set, skvěle rozehrané finále proti Dominicu Thiemovi ale k triumfu nedotáhl. Na zatím posledním grandslamu – letošním Australian Open – skončil ve čtvrtfinále na raketě pozdějšího šampiona Djokoviče.

Žebříček počtu vyhraných akcí Masters

1. Novak Djokovič (SRB) 36
2. Rafael Nadal (ESP) 35
3. Roger Federer (SUI) 28
4. Andre Agassi (USA) 17
5. Andy Murray (GBR) 14
6. Pete Sampras (USA) 11
7. Thomas Muster (AUT) 8
8. Michael Chang (USA) 7
9.–14. Jim Courier a Andy Roddick (oba USA), Marcelo Ríos (CHI), Gustavo Kuerten (BRA), Boris Becker (GER), Marat Safin (RUS) 5
15.–18. Alexander Zverev (GER), Stefan Edberg (SWE), Andrej Medveděv (UKR), Juan Carlos Ferrero (ESP) 4
19.–22. Thomas Enqvist (SWE), Carlos Moyá (ESP), Nikolaj Davyděnko a Daniil Medveděv (oba RUS) 3

Poznámka: Tučně jsou označeni aktivní hráči.