Tenis na Štvanici potřeboval 450 testů na covid, všechny vyšly negativně

- Tomáš Rambousek / I.ČLTK Prague Open

Ač se sport se pomalu vrací a situace okolo covidu se pomalu uklidňuje, produkce mezinárodních soutěží stále přináší spoustu práce a starostí hlavně samotným organizátorům. V Praze na Štvanici se kombinované klání mužského okruhu ATP Challenger a ženského seriálu Mezinárodní tenisové federace ITF hraje jen díky tomu, že na místě fungují dvě oddělené turnajové bubliny. Ale daří se. Na konci týdne si mohli pořadatelé i trochu oddechnout. Všechny testy na covid, které museli účastníci turnaje podstoupit, byly negativní.

Na dva současně hrané turnaje pod patronací nejstaršího českého tenisového klubu I.ČLTK se přihlásilo 120 hráčů a hráček z celého světa. Ale tenisté mají s sebou i doprovod, své trenéry či fyzioterapeuty.

„Po poslední verzi odhlášek jsme měli zhruba 100 lidí, tedy hráčů a jejich doprovodu z prostoru mimo Evropskou unii,“ říká Eva Slaninková z pořádající agentury Perinvest Group. Právě tato skupina účastníků turnaje vyžadovala speciální péči. Vzhledem k nabitému kalendáři nebylo možné, aby hráči nastoupili do několikadenní karantény, jak vyžadovala třeba Austrálie před prvním grandslamem sezony

Každý z hráčů, hráček, či členů doprovodu z území mimo Evropskou unii musel mít speciální zvací dopis, aby mohl do České republiky přicestovat. „Ten proces trval třeba dva týdny, aby hráči mimo EU mohli v této době přicestovat do Evropy a nemuseli do karantény.  „Při vyřizování všech těch dokumentů či dopisů byla velmi důležitá podpora Národní sportovní agentury nebo Českého tenisového svazu. Jednání byla pak rozhodně snazší,“ děkuje Eva Slaninková sportovním institucím. Sama s každým z účastníků turnaje po mailu komunikovala.

Před startem klání v Praze absolvoval každý hráč, hráčka či rozhodčí dva PCR testy. První před odletem do Česka, druhý přímo na místě v testovacím centru. Na výsledek se čekalo necelý den, výsledky přišly večer.

„V pátek, sobotu a v neděli proběhly vstupní testy do bubliny. To byla samozřejmě podmínka hygieniků, abychom turnaj vůbec mohli pořádat. A zároveň i organizace ATP a ITF povinně testuji všechny své hráče a jejich doprovod včetně jejich travelling týmu, což jsou mezinárodní rozhodčí, ať už ti na umpiru nebo čároví,“ dodává šéf rozhodčích pražského turnaje Jan Smíšek.

Ve středu pak během turnaje proběhlo druhé testování, kde opět všichni hráči z bubliny absolvovali další PCR test, ostatní pak šli antigenní testování. Dohromady to bylo asi 350 PCR testů a 100 antigenních. Všechny měly výsledek negativní. Snad je to jen předzvěst toho, že pandemická situace se uklidňuje. Ale kdyby nastal jediný pozitivní případ, nastaly by komplikace. Řešily by se karantény, izolace, trasování, kdo se s kým potkal, s kým trénoval.

Podobný scénář si prožili organizátoři štvanického klání už při organizaci ostravského turnaje WTA v Ostravě, tam se řešilo pět pozitivních případů. „Ale tam bylo to jednodušší v tom, že po testu se šlo do izolace a když vyšel pozitivní nález, hráčky se do bubliny vůbec nepouštěli. Tentokrát bylo velké riziko při středečním testování, že se u někoho může projevit covid, neboť inkubační doba je u každého jiná. Ale naštěstí se to nestalo,“ popisuje manažerka pražského turnaje proces, ze kterého mají obavy organizátoři mezinárodních sportovních akcí po celém světě.

Důležité ale je ale prý i to, že samotní hráči všechna nařízení berou vážně a pravidla poctivě dodržují. „Opravdu nemáme komentáře, které by něco zpochybňovaly. Tenisté jsou opravdu rádi, že se nějaký turnaj hraje. A i když jsme nastavili zdánlivě nesmyslné obcházení budovy, aby se tu hráči okruhu ATP a tenistky z ITF nepotkávali, a vytvořili tím dvě samostatné bubliny, tak opravdu všichni pochopili a berou vše s respektem. Vnímáme vděčnost, že můžou hrát turnaje,“ říká Eva Slaninková.

Tenis se tentokrát na Štvanici hrál bez diváků, ale hráči si během ročního lockdownu na netradiční podmínky turnajů zvykli. Další klání už by se ale snad podpory publika mohly dočkat.