I přes porážku znovu navýší vedení. Našel ženský tenis konečně dominantní hvězdu?

- Jan Vojkůvka

Dlouhé roky byl ženský tenisový okruh nesmírně vyrovnaný a post světové jedničky nepatřil hráčkám, které by vyloženě dominovaly. To se nejspíš v září 2019, kdy na nejvyšším stupínku stanula Ashleigh Bartyová, změnilo. Od té chvíle Australanka první místo světa neopustila a nezdá se, že by se na tom v nejbližších měsících něco změnilo.

Poprvé se Bartyová na první místo světového žebříčku dostala v červnu 2019. Tehdy to bylo jen na sedm týdnů a v srpnu ji nahradila Naomi Ósakaová. I tento pobyt na trůnu měl ovšem jepičí život, když po pouhých čtyřech týdnech opět stanula na nejvyšším stupínku Bartyová. A od té chvíle se čelo rankingu nezměnilo.

Pětadvacetiletá Bartyová, která v roce 2014 přerušila tenisovou kariéru a věnovala se téměř dva roky kriketu, je v současnosti na čele světového žebříčku již 67 týdnů.

I přes porážku ve finále Mutua Madrid Open s Arynou Sabalenkovou se jí povede na prvním místě světa navýšit své vedení na druhou Naomi Ósakaovou už na 2440 bodů. Má přitom jistotu, že až do Roland Garros ji nemůže nikdo ohrozit.

Nabízí se otázka, zda po letech, kdy se světové jedničky vesměs střídaly jako na běžícím páse a žádná hráčka neměla zcela dominantní postavení, našel ženský tenis konečně svou hlavní hvězdu? Vše nasvědčuje tomu, že ano.

Čtyři finále ze sedmi turnajů
Byť mnozí mohou namítnout, že Bartyové k podržení prvního místa žebříčku pomohla pandemie koronaviru, pravda to je jen částečná. Ač Australanka hodně těžila z toho, že v roce 2019 vyhrála Roland Garros i Turnaj mistryň (a mohla si dovolit vynechat celou podzimní část sezony 2020 po restartu), tak i letos dokládá, že si svou pozici zaslouží.

Od svého únorového návratu na kurty odehrála sedm turnajů. Hned na čtyřech se dostala do finále a třikrát z toho dokázala vytěžit turnajový titul, včetně obhajoby velkého turnaje v Miami. Pouze nyní v Madridu padla ve finále se Sabalenkovou. I tak se ale jedná o úchvatnou bilanci.

K tomu připsala čtvrtfinále na Australian Open a v Charlestonu. Výsledkem je 3122 bodů získaných pouze v kalendářním roce 2021 a první místo v tzv. WTA Race, tedy pořadí za probíhající rok.

Navíc je Bartyová za poslední roky dominantní i z hlediska délky setrvání na čele. Od sesazení Sereny Williamsové z čela v září 2016 (Američanka byla na prvním místě 186 týdnů v řadě) je nejdéle sloužící tenistkou na první příčce. A to jí bylo sebráno 20 týdnů, po které byl světový žebříček kvůli pandemii koronaviru zmrazen.

A pokud australská hráčka ustojí těžkou obhajobu bodů na Roland Garros, kde musí hájit 2000 bodů, definitivně podškrtne svou současnou neochvějnou pozici nejlepší tenistky světa.

Už nyní je totiž minulostí, kdy byl ženský okruh až přespříliš otevřený. Od září 2016 do září 2019 se hráčky na čele žebříčku prostřídaly hned třináctkrát. Od té chvíle ani jednou. A přesně takovou hvězdu, které se vyhýbá až příliš kolísavá forma, ženský tenis nutně potřeboval.