Sabalenková zastavila rozjetou světovou jedničku. Po titulu v Madridu se vyhoupne na 4. místo žebříčku

- Jan Vojkůvka

Jeden z největších titulů kariéry, a vůbec první na antuce, vybojovala na Mutua Madrid Open běloruská tenistka Aryna Sabalenková. Ve finále se jí povedlo zastavit rozjetou světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, kterou porazila 6:0, 3:6, 6:4 a získala druhou trofej v sezoně. Její úspěch jí přinese i nové žebříčkové maximum, když se posune o tři pozice na post světové čtyřky.

Třiadvacetiletá Běloruska při svých dvou dosavadních účastech v Madridu vždy skončila v prvním kole. Za své celkové prvenství během letošního ročníku si tak připíše hned 990 bodů do žebříčku, díky čemuž v pondělním vydání žebříčku přeskočí Biancu Andreescuovou, Elinu Svitolinovou i Sofii Keninovou.

V samotném finále začala běloruská hráčka fantasticky a světové jedničce uštědřila kanára. Ve druhé sadě sice převzala otěže střetnutí Bartyová, které se povedlo soupeřce hned třikrát prorazit podání, ale svou momentální převahu nedokázala plně využít.

Ve čtvrté hře třetí sady nevyužila dva brejkboly, díky nimž se mohla utrhnout do vedení, a dala Sabalenkové šanci. Běloruska tuto příležitost dokonale využila, jelikož Australance nenabídla už ani jeden brejkbol a v deváté hře čistou hrou strhla vedení na svou stranu. Duel následně, opět čistou hrou, doservírovala.

„Byl to šílený zápas a za jeho výsledek jsem neskutečně šťastná. Cítím se úžasně,“ uvedla po utkání Sabalenková, která se na vítězství neskutečně nadřela, když Bartyová dokázala po uštědřeném kanáru předvést neskutečné zlepšení.

„A proto je to světová jednička. Vždy se snaží najít způsob, jak hrát, a ve druhém setu se jí to povedlo náramně,“ vysekla sokyni poklonu. „Byla jsem až překvapená z toho, jak byl první set rychlý. Ve druhém začala více slajzovat údery, více se hýbat a byla trochu více agresivní. Celý zápas se hrál na vysoké úrovni a jsem opravdu ráda, že se mi ho povedlo vyhrát,“ dodala Sabalenková.

Pro běloruskou tenistku bylo vítězství v Madridu již celkově desátou trofejí v kariéře. Doposud triumfovala vždy jen na tvrdém povrchu, případně v hale, a úspěch na španělské antuce ji dostává do pozice, kdy bude na blížícím se Roland Garros patřit do širšího okruhu favoritek.