WTA Řím: V pavouku figuruje pětice Češek. Plíšková změří síly s americkou legendou

- Marek Bartošík

Pět českých tenistek se nachází v pavouku dvouhry římského turnaje Internazionali BNL d'Italia. Karolína Plíšková se jako nasazená devítka střetne v prvním kole s Američankou Venus Williamsovou. Turnajová jedenáctka Petra Kvitová se utká s Polkou Magdou Linetteovou. Karolína Muchová vyfasovala pro první kolo Američanku Madison Keysovou, Barbora Krejčíková Číňanku Saj-saj Čeng. Markéta Vondroušová začne proti kvalifikantce.

Podle žebříčku má z Češek nejnáročnější los pro první kolo turnaje kategorie WTA 1000 v Římě Karolína Muchová (20.), na kterou čeká někdejší finalistka US Open Madison Keysová (23.). Čtyřiadvacetiletá Češka přijíždí do italské metropole posilněna čtvrtfinálovou účastí z Madridu. Jestliže by proti americké hvězdě uspěla, pak ve druhém kole vyzve buď Polku Igu Šwiatekovou (17.), nebo další Američanku Alison Riskeovou (27.).

Americkou soupeřku vyfasovala také loňská finalistka z Říma Karolína Plíšková (9.), na kterou čeká legendární Venus Williamsová (91.). Devětadvacetiletá Češka, jež předloni na tomto turnaji slavila titul, zatím bývalou světovou jedničku porazila dvakrát ze tří vzájemných zápasů (na antuce ale spolu zatím nehrály).

Petra Kvitová (12.), která zapsala tento týden v Madridu účast ve čtvrtfinále, vyzve potřetí v kariéře Polku Magdu Linetteovou (48.). Česká lvice byla v obou dosavadních vzájemných duelech suverénní (Montréal 2016, Wimbledon 2019). V případném druhém kole by Kvitová plnila roli favoritky proti vítězce duelu dosud neznámých kvalifikantek.

Právě jednu z kvalifikantek dostala pro první kolo Markéta Vondroušová (21.), jež bude obhajovat loňské semifinále. V potenciální druhé rundě by finalistka předloňského Roland Garros narazila na Britku Johannu Kontaovou (18.), nebo Lotyšku Jelenu Ostapenkovou (50.).

V pavouku hlavní soutěže se nachází také Barbora Krejčíková (39.), která svede na úvod souboj s Číňankou Saj-saj Čeng (57.). Pokud uspěje, zahraje si ve druhém kole proti turnajové čtyřce Sofii Keninové (4.), jež má na úvod volný los.

Řady českých tenistek v hlavní soutěži Internazionali BNL d'Italia mohla rozšířit ještě Tereza Martincová (95.), ta ovšem v prvním kole kvalifikace nestačila na Australanku Ajlu Tomljanovicovou (78.). Na vítězku prestižní akce čeká 900 bodů do žebříčku WTA, obhájkyní trofeje je Rumunka Simona Halepová (3.).

Kompletní los dvouhry turnaje WTA v Římě naleznete zde.