Bude fantastický, takového hráče potřebujeme, vysekl Nadal poklonu svému krajanovi

- Jan Vojkůvka

Souboj generací. I tak se hovořilo o utkání druhého kola na Mutua Madrid Open, ve kterém čtyřiatřicetiletý Rafael Nadal přejel ve středu 6:1, 6:2 Carlose Alcaraze, který slavil své osmnáctiny. Rozdíly ve hře obou Španělů byly markantní, avšak Nadal okamžitě po utkání zahrnul svého soka komplimenty a motivoval jej k další tvrdé dřině.

„Má obrovský potenciál a potřebuje jen trochu času, aby ho mohl rozvíjet,“ řekl k čerstvě osmnáctiletému Alcarazovi, který na něj udělal dojem svým tenisovým uměním.

Byť výsledek a pohled na statistiky hovoří zcela jasně ve prospěch bývalé světové jedničky a vítěze 20 grandslamových turnajů, Nadal si oproti zběžnému pohledu dokázal více všímat drobností, podle nichž soudí, že stanul proti budoucí hvězdě světového tenisu.

„Je pořád mladý a přitom už tak dobrý. Jeho tenis je na vysoké úrovni a opravdu věřím, že z něj v blízké budoucnosti bude fantastický hráč,“ podotkl. Problémem Alcaraze přitom byl zejména servis, v němž výrazně zaostával. Ač se jednalo o zápas na antuce, pouze 14 získaných fiftýnů přes první či druhé podání nedávalo Alcarazovi příliš šancí na úspěch.

Naopak ve výměnách dokázal svému slavnému krajanovi mnohdy konkurovat. Na returnu dokázal na Nadala také více zatlačit, dokonce mu jednou servis sebral. V konečném hodnocení sice od zkušeného kolegy schytal výprask, ale to se při prvním vzájemném měření sil dalo očekávat. A Nadal odmítl na tento fakt poukazovat, naopak se rozhodl mladého hráče svými výroky povzbudit.

„Přeji mu do budoucna jen to nejlepší. Jako španělský tenista a fanoušek opravdu věřím, že někoho jako on potřebujeme a je skvělé, že ho máme,“ uzavřela největší španělská tenisová hvězda posledních šestnácti let.

Právě Alcarazovi se předpovídá, že v budoucnu by mohl na obrovské úspěchy Nadala navázat. Držitel tří titulů na okruhu ATP Challenger Tour, jemuž náleží 120. místo na světovém žebříčku, je nejmladším členem druhé světové stovky a jeho cílem pro tuto sezonu je posun do elitní padesátky.