Nechci hrát na antuce! hřímal Medveděv. Pak na ní poprvé po 739 dnech vyhrál

- Marek Bartošík

Náročný, ale úspěšný den v tenisové práci má za sebou Daniil Medveděv. Třetí hráč žebříčku ATP ve svém prvním letošním utkání na Mutua Madrid Open potvrdil roli favorita, když přehrál domácího Alejandra Davidoviche Fokinu 4:6, 6:4 a 6:2. Pětadvacetiletý Rus zvítězil na antukovém povrchu vůbec poprvé od předloňského turnaje v Barceloně, přičemž přerušil sérii šesti prohraných duelů na nejpomalejším tenisovém podkladu!

„Nechci tady hrát na tomhle povrchu!“ lamentoval Daniil Medveděv bezprostředně poté, co v Madridu prohrál první set proti Alejandru Davidovichovi Fokinovi. Že ruský bouřlivák nemá antuku podobně jako třeba Kazach Alexander Bublik vůbec v lásce, rozhodně není tajemstvím.

Nebyl by to ale Medveděv, kdyby neuměl překvapit. Předloni zahájil antukovou sezónu postupem do semifinále Masters v Monte Carlu, kde porazil Stefanose Tsitsipase i Novaka Djokoviče, a posléze zapsal finále na skvěle obsazené „pětistovce“ v Barceloně. V souboji o trofej ale prohrál s Dominicem Thiemem 4:6, 0:6 a od té doby marně čekal na vyhraný zápas na antuce.

Zmíněný půst trval dlouhých 739 dní! Nutno férově poznamenat, že loňská antuková sezóna byla velmi skromná (sám Medveděv hrál pouze v Hamburku a na Roland Garros). A letos ho potkala smůla, když nemohl startovat kvůli pozitivnímu testu na covid v Monte Carlu ani Barceloně.

Šampion posledního Turnaje mistrů nakonec Davidoviche Fokinu v nepříliš pohledném utkání přehrál ve třech setech, po proměněném mečbolu dokonce napsal na kameru slova „miluji antuku“.

Medveděv se na povedený obrat pokusí navázat v osmifinále Mutua Madrid Open, v němž narazí na kvalitního chilského antukáře Cristiana Garína (25. v žebříčku). Jestliže by hvězdný Rus ve španělské metropoli senzačně dokráčel až pro trofej, radoval by se z ní na okruhu ATP vůbec poprvé mimo jeho oblíbený tvrdý povrch.