Finále Billie Jean King Cupu se v Budapešti neuskuteční. Jsme zklamaní, zní z ITF

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

Mezinárodní tenisová federace (ITF) informovala, že se finálový turnaj ženské týmové soutěže Billie Jean King Cup (dříve Fed Cup) neuskuteční v maďarském hlavním městě Budapešti. Maďarská tenisová asociace se pořadatelství vzdala kvůli bezpečnostním opatřením proti covidu-19.

Závěrečný turnaj se měl v maďarské metropoli uskutečnit už v loňském roce, kvůli pandemii koronaviru byl ale dvakrát odložen.

„S maďarským svazem i tamní vládou jsme probrali všechny možnosti, jak finále uspořádat. Hodně nás proto překvapilo a zklamalo, když nám teď oznámili, že se turnaj v Budapešti nakonec nemůže z bezpečnostních důvodů konat,“ citovala slova předsedy Mezinárodní tenisové federace Davida Haggertyho agentura Reuters.

O novém dějišti finálového turnaje, kterého se zúčastní celkem dvanáct reprezentačních mužstev, dosud nebylo rozhodnuto. Znám v tuto chvíli není ani termín, kdy se vyvrcholení populární týmové soutěže uskuteční.

Pohár Billie Jean Kingové byl z původního Fed Cupu přejmenován v loňském roce, a to na počest dvanáctinásobné grandslamové šampionky. Nejúspěšnějším celkem poslední dekády je ten český, který od roku 2011 vyhrál hned šestkrát.

Vedle výběru kapitána Petra Pály budou letos o trofej usilovat rovněž Austrálie, Bělorusko, Belgie, Francie, Německo, Maďarsko, Rusko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko a Spojené státy americké.