WTA

Řežba pro Muchovou! Kanár, bláznivý tiebreak a famózní závěr

- Radek Štohl

Téměř půlnoční výhra bude chutnat hodně sladce! Karolína Muchová (20.) má za sebou úspěšný osmifinálový zápas na prestižním turnaji v Madridu. Česká tenistka v duelu o čtvrtfinále porazila poslední nasazenou hráčku dvouhry Marii Sakkariovou (19.) 6:0, 6:7(9), 7:5. Muchová navíc poprvé v hlavní soutěži WTA udělila nepopulárního kanára. Mezi osmi nejlepšími tenistkami turnaje vyzve přemožitelku Karolíny Plíškové ze druhého kola Anastasii Pavljučenkovovou.

Poslední duel madridského úterního programu snad nabídl úplně vše. K radosti českých fanoušků to nakonec dopadlo nejlépe, jak mohlo. Zvláště, když Karolína Muchová ve třetí sadě prohrávala 3:5.

O dění v úvodní sadě z části napověděl už první dlouhý gem zápasu. Češka své protihráčce nedovolila získat jediný gembol, naopak si na returnu vypracovala čtyři šance na brejk. Jelikož je zužitkovala, vzápětí bez problémů mohla potvrdit brejk. Ve zbytku dějství si Muchová navíc dokráčela pro další dva brejky, za stavu 4:0 na returnu dokonce utekla ze dvou gembolů protihráčky v řadě. Set uzavřela po necelé půlhodině.

Karolína Muchová ve druhé sadě vedla 2:1 a měla brejk k dobru, hned poté ale poprvé v zápase přišla o servis. Jelikož zvládla velmi dlouhý osmý gem a také desátou hru, během které odvrátila dva setboly, sada nakonec mohla dospět do zkrácené hry. A v ní se děly věci.

Češka nejprve prohrávala už 0:5 a ve zkrácené hře to tak vypadalo na debakl. Posléze ale získala šest míčků za sebou a za stavu 6:5 podávala na výhru v zápase. To se však nepovedlo, o chvíli později promarnila také druhou šanci. Sakkariová zvládla obrat a po třetím zužitkovaném setbolu v tiebreaku srovnala na 1:1 na sety.

Závěrečný set byl hodně o úspěších na returnu. Soupeřky si celkově sedmkrát prolomily servis, hned pětkrát se tak stalo do stavu 4:3 pro řeckou tenistku. Ta vzápětí podruhé v sadě získala vlastní podání a byla blízko postupu. Češka ale předvedla fantastický závěr. V posledních čtyřech gemech přišla pouze o pět fiftýnů, zásluhou čehož postoupila do čtvrtfinále.

WTA

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 2 549 105 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Maria Sakkariová (GRE, 19.) [16] – KAROLÍNA MUCHOVÁ (20.) 0:6, 7:6(9), 5:7